ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: «Ο ΠτΔ να λειτουργήσει δίχως λάθη, συλλογικά και με τη μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο»

Άντρος Κυπριανού: «Ο ΠτΔ να λειτουργήσει δίχως λάθη, συλλογικά και με τη μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι στην πλέον καθοριστική φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβάλλεται να λειτουργήσει δίχως λάθη, συλλογικά και δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Σημείωσε όμως την ίδια ώρα ότι για να γίνει αυτό, πρέπει και τα πολιτικά κόμματα να ανταποκριθούν, και στηριζόμενα στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, να προσπαθήσει το κάθε ένα να συμβάλει με το δικό του τρόπο έτσι ώστε τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια και να υπάρξει, αν είναι δυνατό, συμφωνία στο Κυπριακό.

Σε χαιρετισμό κατά την κοπή της Βασιλόπιττας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ , ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, συναινετικά, με συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις “έτσι ώστε και στα ζητήματα ουσίας αλλά και στα διαδικαστικά να ξεπεράσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

“Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο η Τουρκία, και η τουρκική πλευρά γενικότερα, αλλά κυρίως η Τουρκία, να εγκαταλείψει απαράδεκτες θέσεις τις οποίες διατυπώνει σε ζητήματα όπως είναι τα θέματα της ασφάλειας, επιμένουμε και το επαναλαμβάνω γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία η οποία αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και αν έχουμε παρατηρήσεις και απόψεις για αυτή τη διαδικασία, λέμε ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να επαναλαμβάνουμε καθημερινά τη δική μας βούληση για την επίτευξη συμφωνίας όπως αυτή έχει καθοριστεί σε επανειλημμένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, έχει διαγραφεί στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών γιατί, όπως σημείωσε, εάν επιβεβαιώνεις τη βούλησή σου καθημερινά ότι θέλεις λύση, τότε αν αυτή η προσπάθεια δεν πετύχει, την ευθύνη θα την έχει ακεραία η τουρκική πλευρά.

“Και αυτό είναι σημαντικό για να μην πετύχει τους οποιουσδήποτε στόχους ενδεχομένως να έχει ο κ. Ερντογάν στο κεφάλι του σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας”, ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι το 2016 είχαμε πρόοδο η οποία βασίστηκε στο γεγονός ότι επιτέλους, όπως ανέφερε, ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αυτή η πρόοδος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, δυστυχώς δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας και έχουμε μπει με το 2017 σε μια διαδικασία πολύ κρίσιμη και καθοριστική.

“Δεν έχουμε πολλές επιλογές μπροστά μας, η επιλογή η μια είναι να δουλέψουμε αποφασιστικά με επιμονή και προσήλωση σε αρχές για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, αν και εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και η άλλη επιλογή, την οποία προκρίνουν διάφοροι, είναι είτε έμμεσα είτε άμεσα να οδηγήσουμε σε τερματισμό αυτές τις προσπάθειες γιατί υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως και το ΑΚΕΛ έχει πάρα πολλές ανησυχίες και διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτές “δεν μας αποπροσανατολίζουν από το στρατηγικό μας στόχο που είναι η καταβολή προσπαθειών για να λύσουμε το Κυπριακό, έχουμε ανοικτά σημαντικά κεφάλαια και επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λειτουργήσει δίχως λάθη, συλλογικά και επιχειρώντας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο”.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι γεγονός πως κάποιοι δείκτες της οικονομίας δείχνουν μια σταδιακή βελτίωση, αυτή όμως, συνέχισε, δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αφορά τους λίγους και εκλεκτούς.

“Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση του εισοδηματικού χάσματος τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, οι πολύ λίγοι έγιναν πλουσιότεροι και οι υπόλοιποι κλιμακωτά έγιναν φτωχότεροι και κάποιοι έγιναν πάμφτωχοι, το 28% του κυπριακού λαού ζει στο όριο της φτώχειας, την ίδια στιγμή η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα παρ' όλη την αύξηση στο τουρισμό, παρόλο που πολλοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ και άλλοι σημαντικοί τομείς αντιμετωπίζουν προβλήματα”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι οι εργασιακές σχέσεις επιχειρείται να απορυθμιστούν και θα μας βρει απέναντί της η Κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια.

“Προωθείται το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και σε αυτό το τομέα θα μας βρει απέναντί της, ενώ προωθούνται μεταρρυθμίσεις ‘σε εισαγωγικά’ σε διάφορους τομείς που δεν στοχεύουν να εξυπηρετήσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά πολιτικές σκοπιμότητες των διαφόρων κρατούντων”, είπε.

Ανέφερε ότι το 2017 το ΑΚΕΛ θα τεθεί και πάλι επικεφαλής των αγώνων, έτσι ώστε να γίνει μια ανακατανομή του εθνικού πλούτου και οι όποιες πολιτικές αποφασίζονται, να είναι προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μεγάλη πρόκληση ιδιαίτερα για το κόμμα του είναι το ζήτημα της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής ζωής και των πολιτικών προσώπων, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει υποχρέωση να πρωτοστατήσει στο να επανακερδηθεί η εμπιστοσύνη της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων ανάμεσα στην κοινή γνώμη.

“Νομίζω ότι φαινόμενα λαϊκίστικα, και διαπλοκής και διαφθοράς δεν έχουν καμιά σχέση με το κίνημα της αριστεράς της Κύπρου και θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε στο να παταχθούν. Και υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες και ένα συνεχές κυνηγητό του πλούτου πρέπει να είναι ξένα προς το χώρο της αριστεράς, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας, να καταπολεμήσουμε όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να βελτιώσουμε και την κοινωνία”, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ και κάλεσε τον καθένα ξεχωριστά να βάλει το δικό του λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.

“Προσωπικές φιλοδοξίες, εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των στόχων των γενικότερων, δεν έχουν σχέση με το χώρο της αριστεράς ούτε και ένα ανεξέλεγκτο κυνηγητό του χρήματος, η πρόκληση είναι μπροστά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας για να βελτιώσουμε και την κοινωνία; Αυτό το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα μας για τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top