ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Από το 2015 συζητούν αλλαγή νομοθεσίας για υπερήλικες οδηγούς – Τι ισχύει σήμερα και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια τους πολλοί ανεξαρτήτως ηλικίας

ΚΥΠΡΟΣ: Από το 2015 συζητούν αλλαγή νομοθεσίας για υπερήλικες οδηγούς – Τι ισχύει σήμερα και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια τους πολλοί ανεξαρτήτως ηλικίας

Μόνο ως απαράδεχτη κωλυσιεργία μπορεί να χαρακτηρισθεί η μη αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας του 2004 για τους υπερήλικες οδηγούς.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Από το 2015, υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Μεταφορών, Βουλή και άλλα εμπλεκόμενα μέρη συζητούν την αλλαγή της νομοθεσίας που ισχύει για τους υπερήλικες οδηγούς και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, κάθε οδηγός που φτάνει σε ηλικία 70 ετών, πρέπει να περνά από ιατρική εξέταση. Σε περίπτωση που αυτή θεωρηθεί επιτυχής η άδεια οδήγησης ανανεώνεται για τρία χρόνια.

Έτσι, στα 73 ο οδηγός θα κληθεί ξανά να περάσει από ιατρικό έλεγχο  και αυτό θα επαναλαμβάνεται για κάθε τρία χρόνια.

Η νέα νομοθεσία η οποία καθυστερεί εγκληματικά να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση προβλέπει ότι κάθε οδηγός που φτάνει σε ηλικία 75 ετών, θα είναι αναγκασμένος να περνά από ιατρικές εξετάσεις κάθε χρόνο αντί για τρία όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, στη βάση νομοθεσιών που ισχύουν στην Ευρώπη αλλά και επιστημονικών ευρημάτων, τα 75 χρόνια θεωρούνται η κατάλληλη ηλικία για έναρξη των ιατρικών ελέγχων υπερήλικων οδηγών.

Μια άλλη πολύ βασική διαφορά της νέας νομοθεσίας όπως διαμορφώνεται, είναι ότι ο γιατρός που προβαίνει στην εξέταση θα είναι υπόχρεος να ενημερώνει ο ίδιος, κατευθείαν το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για την κατάσταση της υγείας του οδηγού ανεξαρτήτως όμως ηλικίας.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένας 40χρονος πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ή έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που δύναται να τον καθιστά επικίνδυνο στους δρόμους, τότε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα ενημερώνεται κατευθείαν από τον θεράποντα ιατρό ώστε να του αποστερεί την άδεια οδήγησης.

Αυτή η πρόταση βρίσκει αρκετές αντιδράσεις αφού υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και δεύτερον θα κινδυνεύουν με αποστέρηση της άδειας οδήγησης πολλοί οδηγοί ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την Κυριακή (29/1) στη Λεμεσό, ένας 84χρονος οδηγός ανέκοψε την πορεία 42χρονου μοτοσικλετιστή για να επέλθει ο θάνατος του ενώ λίγες ώρες αργότερα ένας 70χρονος ευθύνεται να για τον κρίσιμο τραυματισμό 28χρονου μοτοποδηλάτη.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανείπωτη θλίψη και πόνος για τον άδικο χαμό του Φύτου – Μηνύματα σπαραγμού κατέκλυσαν το διαδίκτυο - «ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ»

ΤΡΟΧΑΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ: Στον αναπνευστήρα ο 28χρονος μοτοσικλετιστής – Του έκοψε το δρόμο 70χρονος οδηγός

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top