ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ:«Παρά τα προβλήματα και τις απαράδεκτες δηλώσεις πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβολή για λύση του Κυπριακού»

ΠτΔ:«Παρά τα προβλήματα και τις απαράδεκτες δηλώσεις πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβολή για λύση του Κυπριακού»

Την πεποίθηση πως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, ή τις πολλές φορές απαράδεκτες δηλώσεις που ακούγονται, τελικά θα γίνει κατορθωτό, μέσα από την προσμέτρηση των ωφελημάτων, να υπάρξει η απαραίτητη συνδρομή και συμβολή, έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και να λαμβάνει υπόψη την προοπτική και το μέλλον και όχι το παρόν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του την Τρίτη (31/1) το βράδυ στην τελετή απονομής βραβείων γυναικείας αριστείας  της ΟΕΒ και ΚΟΓΕΕ «Εριφύλη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «επιδιώκουμε μία λύση στο Κυπριακό που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων,  θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί στα όσα αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας πως «προτιμητέα η αποφυγή δημοσίων δηλώσεων, το έχω πει σήμερα και στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα».

Είπε πως «κάθε φορά που γίνονται δηλώσεις, αντί να βελτιώνουν το κλίμα ή την εμπιστοσύνη, προκαλούν περισσότερες αντιπαραθέσεις, είτε εσωτερικά, είτε και μεταξύ των κοινοτήτων ή και των εμπλεκομένων στο κυπριακό πρόβλημα», και απήθυνε θερμή παράκληση «και οι πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι κρίσιμες ώρες δεν είναι για τα κόμματά μας αλλά για την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «φιλοδοξία μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα σύγχρονο κράτος, που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Γνωρίζουμε πως για να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση της κατάστασης είναι απαραίτητη η επίλυση του Κυπριακού, γι` αυτό και όπως γνωρίζετε έχουμε εμπλακεί σε μία προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζονται και σημαντικές διαφορές που ακόμη υπάρχουν», επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως "είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιον πως η χώρα μας, με λυμένο το Κυπριακό πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε  υποδειγματικό πυλώνα σταθερότητας στον οποίο να προσβλέπουν όλοι όσοι επιθυμούν ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή".

"Αυτό είναι προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να παραγνωρίζω τα οφέλη που θα έχει βεβαίως η ίδια η Τουρκία, και συνεπώς πιστεύω ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται ή τις πολλές φορές απαράδεκτες δηλώσεις που ακούγονται τελικά θα γίνει κατορθωτό μέσα από την προσμέτρηση των ωφελημάτων, η συνδρομή και η συμβολή, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια λύση, που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, που να λαμβάνει υπόψη, ακριβώς, την προοπτική και το μέλλον και όχι το παρόν", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη 3%, ενώ η ίδια τάση, ελαφρά ενισχυμένη, προβλέπεται και για το τρέχον έτος. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, το οποίο όμως χρειάζεται ακόμη χρόνο και συνεχή συστηματική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί", επεσήμανε.

Είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση να οικειοποιηθεί αποκλειστικά την επιτυχία της εξόδου της Κύπρου από τη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, μέτρα που στην καθομιλουμένη θα χαρακτηρίζαμε ως μέτρα νοικοκυρέματος της οικονομίας μας".

Πρόσθεσε πως ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των εξοικονομήσεων "πετύχαμε ήδη από το 2014, μέσα σε ένα μόνο χρόνο, το κράτος να λειτουργεί ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό", σημειώνοντας πως εξαιρετικά σημαντική για τη βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί, με στόχο να ενισχυθούν οι δείκτες της οικονομίας μας και να αντιμετωπιστεί μια σειρά διαρθρωτικών αδυναμιών που ανέδειξε η κρίση, επεσήμανε πως σημαντικός αριθμός τους έχει ολοκληρωθεί και αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, περιλαμβανομένου του εξορθολογισμού του αριθμού των δημόσιων ωφελημάτων και της καλύτερης στόχευσης, που να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Πρόσθεσε πως "στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, που περιλαμβάνει τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κρατικού μισθολογίου".

Είπε ακόμη πως στα επόμενα βήματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης που αφορά την παραγωγή και εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, με τη δημιουργία τριών πολιτικά και διοικητικά αυτοτελών υφυπουργείων με διευρυμένες αρμοδιότητες για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και  η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανέφερε επίσης πως μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται είναι και το ΓΕΣΥ, σημειώνοντας την "κοινή από όλους θέση πως έφθασε η ώρα επιτέλους να αποκτήσουμε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας με βάση τη συναίνεση, τις συγκλίσεις για το καλύτερο δυνατόν ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε στον τομέα της υγείας".

"Οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές στις οποίες το κράτος μας μπορεί πλέον να απευθύνεται για δανεισμό με επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνεχών αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε πως αυτό "είναι ένα έργο στο οποίο είχαμε σημαντική προσφορά από κοινοβουλευτικά κόμματα, από οργανώσεις όπως η ΟΕΒ, από συντεχνίες και άλλους φορείς".

"Κυρίως όμως είναι ένα έργο το οποίο οφείλεται στην εργατικότητα και την καρτερικότητα του κυπριακού λαού, ο οποίος πίστεψε στις προοπτικές που έχει η χώρα μας", ανέφερε, σημειώνοντας πως ποτέ κανένας από μόνος του δεν μπορεί να επιτύχει στόχους οι οποίοι απαιτούν τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων. .

Πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο πως για να συνεχίσει η Κύπρος "στη νέα αναπτυξιακή πορεία που έχουμε χαράξει, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης".

"Απώτερος στόχος μας, είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας που θα είναι πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και ειδικά προγράμματα στήριξης είτε της νεανικής, είτε της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα οποία στοχεύουν να ενεργοποιήσουν και να καταστήσουν παραγωγικές στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλες τις κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις γυναίκες. Τις γυναίκες  που είναι ικανές να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της χώρας μας"
, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα βραβεία "Εριφύλη", ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο θεσμός αυτός "μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο διέγερσης των αντανακλαστικών της κοινωνίας μας, η οποία έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει τις ηγέτιδες ως την εξαίρεση σε ένα κανόνα ανδρών ηγετών".

"Αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε και να φτάσουμε κάποτε, σύντομα ελπίζω, στο σημείο που η παρουσία της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις, η γυναίκα επιχειρηματίας, και γιατί όχι και πολιτικός, να μην εκπλήττει αλλά να συνιστά μέρος της καθημερινότητας μας", ανέφερε και συνεχάρη την ΟΕΒ και την Ομοσπονδία Γυναικών Επαγγελματιών για την θέσπιση των βραβείων γυναικείας αριστείας "Εριφύλη".

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top