ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με πολυετή φυλάκιση «φλερτάρει» ο Ρίκκος! Οι κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος ο τέως βοηθός Γεν. Εισαγγελέας και οι άλλοι

Με πολυετή φυλάκιση «φλερτάρει» ο Ρίκκος! Οι κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος ο τέως βοηθός Γεν. Εισαγγελέας και οι άλλοι

Ένοχους σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν έκρινε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας και τους τέσσερις κατηγορούμενους στην πολύκροτη ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρία που κράτησε εννέα περίπου ώρες σε μια κατάμεστη αίθουσα, το Τριμελές Κακουργιοδικείο αποφάνθηκε ότι όλες οι κατηγορίες έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους και  το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ βρέθηκαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Ο Ανδρέας Κυπρίζογλου βρέθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.  

Το Δικαστήριο όρισε την 17 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης θα αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής. Ακολούθως το δικαστήριο θα ορίσει νέα ημερομηνία για επιβολή της ποινής, ενώ σε κατοπινό στάδιο αναμένεται να ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.        

Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι Ερωτοκρίτου, Νεοκλέους και Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης εφτά χρόνια, ενώ οι κατηγορίες του Κυπρίζογλου επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.    

Και οι τέσσερις καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους ίδιους όρους..
Το Κακουργιοδικείο με την απόφαση του αποδέχτηκε ουσιαστικά την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους μην καταχωρήσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την πιο πάνω εκδοχή, η ενέργεια του κ. Ερωτοκρίτου να διατάξει την ποινική δίωξη συνιστούσε και κατάχρηση της αναγόμενης στα καθήκοντα του εξουσίας διότι έγινε παρά τις αντίθετες οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέως.
Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο αμφισβήτησε το ποσό των €515.679,99 κάνοντας λόγο για ένα ποσό περίπου €300.000.
 

Η εκ περιτροπής απαγγελία από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου της ογκωδέστατης απόφασης που αριθμεί πέραν των 200 σελίδων άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ με μόνο τρία διαλείμματα των δέκα λεπτών.

Το Κακουργιοδικείο  το οποίο έλαβε την πρωτοφανή για τα κυπριακά δικαστικά χρονικά απόφαση  απαρτίζεται από τους δικαστές Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου (Πρόεδρος), Χαράλαμπο Χαραλάμπους (μέλος) και Μαρίνα Παπαδοπούλου (μέλος).
Ο χειρισμός της υπόθεσης, εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, έγινε από τον ιδιώτη δικηγόρο Ηλία Στεφάνου στον οποίον είχε ανατεθεί η υπόθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ήταν ο Χρίστος Πουργουρίδης, του Ανδρέα Κυπρίζογλου ο Ευάγγελος Πουργουρίδης, του Παναγιώτη Νεοκλέους ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης και  του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ ο Γιώργος Γεωργίου.    

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24/09/2015 για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

 

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί



Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Η νηστεία είναι ένας σημαντικός τρόπος άσκησης ωστόσο αν δεν υπάρχει πνευματική διάσταση, γίνεται απλά μια δίαιτα, όπως εξήγησε ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος μίλησε στο Themaonline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top