ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τις Προεδρικές και ο Λιλλήκας

ΑΚΕΛ: Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τις Προεδρικές και ο Λιλλήκας

Το ΑΚΕΛ τείνει να εξελιχθεί στον μεγάλο γρίφο των Προεδρικών Εκλογών μιας και είναι το μοναδικό κόμμα που δεν λέει να ανοίξει τα χαρτιά του. Παρ' όλα αυτά, στο παρασκήνιο ονόματα δίνουν και παίρνουν και εμείς τα καταγράφουμε.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Το πρώτο ερώτημα βεβαίως είναι ποια στρατηγική επιλογή θα ακολουθήσει στις εκλογές του ’18.

 Δηλαδή, εάν θα επιλέξει να κατέλθει με μια καθαρά κομματική υποψηφιότητα ή με ένα εξωκομματικό υποψήφιο που θα συσπειρώνει αφενός το ΑΚΕΛ και αφετέρου θα αλιεύει ψήφους και από τον κεντρώο χώρο.

Στο πρώτο ενδεχόμενο, της κομματικής υποψηφιότητας, το όνομα που όπως είναι λογικό υπάρχει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι είναι αυτό του Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

Βέβαια, ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στο πρόσφατο παρελθόν, στην εκπομπή «Τετ – α Τετ» και τον Τάσο Τρύφωνος, δήλωνε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως η πολιτική ως γνωστόν δεν είναι στατική και τα δεδομένα αλλάζουν.

Από το κομματικό κάδρο τα ονόματα που έχουν ακουστεί σε επίπεδο παρασκηνίου είναι αυτό του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος εμπίπτει παράλληλα και στην δεύτερη κατηγορία. Των υποψήφιων εκείνων, δηλαδή, που μπορούν να συσπειρώσουν το ΑΚΕΛ αλλά και να λάβουν ψήφους από τον λεγόμενο ενδιάμεσο.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Τάκης Χατζηγεωργίου είναι άλλο ένα πρόσωπο που υπάρχει ως επιλογή μιας και ο ίδιος είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο του ΑΚΕΛ και μπορεί να το συσπειρώσει. Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηγεωργίου ήρθε δεύτερος παγκύπρια εξασφαλίζοντας 40.452 σταυρούς προτίμησης στις τελευταίες ευρωεκλογές με αρκετά μεγάλη διαφορά, μάλιστα, από τον άλλο ευρωβουλευτή του κόμματος Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος εξασφάλισε 18.930. Για την ιστορία πρώτη παγκύπρια ήταν η Ελένη Θεοχάρους με 57.948.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμη όνομα που ακουγόταν έντονα για τις Προεδρικές λίγο πριν από τις Δημοτικές ήταν αυτό του τέως Δημάρχου Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου. Η ήττα του όμως από τον κ. Νικολαΐδη κρίνεται από μερικούς ως ο ανασταλτικός παράγοντας για να διεκδικήσει κάτι το ‘18.

Τώρα όσο αφορά τους μη καθαρά κομματικούς υποψηφίους τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι αυτό του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού, της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Όσο αφορά τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος την Κυριακή (12/3) εξήγγειλε την υποψηφιότητα του, αποτελεί την δεδομένη στιγμή για το ΑΚΕΛ την πιο απομακρυσμένη επιλογή χωρίς βεβαίως να μπορεί κανείς να προδικάσει το οτιδήποτε.

Το ΑΚΕΛ επίσημα ορίζει το καλοκαίρι ως το χρονικό ορόσημο όπου συλλογικά το κόμμα θα συνεδριάσει και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής ακολούθως θα θέσει τόσο την στρατηγική επιλογή όσο και το όνομα που θα την εκπροσωπήσει με τον βέλτιστο τρόπο.

Μέχρι τότε είμαστε σίγουροι ότι πολλά και διάφορα θα ακουστούν…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top