ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nίκος Κοτζιάς προς Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας: «Οχι σε επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο»

Nίκος Κοτζιάς προς  Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας: «Οχι σε επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο»

Την απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει, εξήγησε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, H. R. McMaster, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στη διήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κοτζιάς προέβη σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον H. R. McMaster. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η βοηθός σύμβουλος K.T McFarland και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, Kenneth I. Juster, ενώ παρευρέθηκε για λίγη ώρα και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους. Αν και ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 40 λεπτά, η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα.

"Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στην μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης", είπε ο κ. Κοτζιάς.

Αναφέρθηκε εκ νέου στις τριγωνικές σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με χώρες  όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη και στις τετραμερείς στα Βαλκάνια, όπως και τη διασυνοριακή και στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτηθεί νέα τετραμερής.

"Όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή".

Για τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου είπε ότι συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Σε σχέση με το κυπριακό, είπε πως "δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησε ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος,"δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει".

Κληθείς να σχολιάσει πως βλέπει τις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στην περιοχή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, από ότι καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις".

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι επί προεδρίας Ομπάμα η Ελλάδα είχε υποστήριξη στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα συνεχιστεί.

"Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη"".

Παρότι η αντιπαράθεση της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν στα θέματα που συζήτησε με τους Αμερικανούς, κληθείς να σχολιάσεις τις επικρίσεις του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανακοίνωση της Ε.Ε. επανέλαβε ότι " η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της. Ισως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν".

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδος σχετικά με επισκέψεις Τούρκων πολιτικών πριν το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως "η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες".

Τέλος, σε ερώτηση αν από τις επαφές που είχε συμμερίζονται και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους φόβους του πρέσβη στην Αθήνα  Τζέφρυ Πάιατ, για ένα ατύχημα στο Αιγαίο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Δεν είχαμε τέτοιου είδους συζητήσεις, είχαμε συζητήσεις περισσότερο για το ποιος είναι ο ρόλος της  χώρας και όχι για να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους".

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Iσραηλινό drone έπληξε αυτοκίνητο στον Λίβανο, δύο νεκροί ανάμεσά τους και διοικητής της Χεζμπολάχ - Δείτε βίντεο

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Προβλήματα στο Instagram - Tι συμβαίνει στην πλατφόρμα



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top