ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Υγείας: Με την έκδοση άδειας οδήγησης και υπογραφή δήλωσης για μεταθανάτιους δότες

Επιτροπή Υγείας: Με την έκδοση άδειας οδήγησης και υπογραφή δήλωσης για μεταθανάτιους δότες

Η ανυπαρξία κουλτούρας και συνείδησης σε σχέση με τους μεταθανάτιους δότες στην Κύπρο στάθηκε η αφορμή για να συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014, σύμφωνα με τον οποίο θα δίδεται το δικαίωμα στους αιτούντες για έκδοση άδειας οδήγησης την ίδια στιγμή να εκφράζουν την επιθυμία τους και να καθίστανται μεταθανάτιοι δότες

Συγκεκριμένα, κατά την αίτηση κάποιου ατόμου για έκδοση άδειας οδήγησης, θα του δίδεται μια δήλωση να υπογράψει αν θέλει να καταστεί μεταθανάτιος δότης, ωστόσο, αυτό δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται υπέρ, αφού με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί ο πολύ περιορισμένος αριθμός μεταθανάτιων δοτών οργάνων στη Κύπρο, αριθμός που σύμφωνα με στοιχεία καθιστά την Κύπρο προτελευταία χώρα σε μεταθανάτιους δότες.

Σε δηλώσεις, μετά από τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως “σήμερα καθίσταται ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό αναγκαία η προώθηση αυτής της πρότασης, γιατί δυστυχώς η ανυπαρξία κουλτούρας και συνείδησης για μεταθανάτιους δότες, καθιστά την Κύπρο προτελευταία χώρα σε μεταθανάτιους δότες”.

“Στην Αμερική, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες προηγμένες χώρες αυτός ο νόμος είναι εκεί και δίδεται το δικαίωμα στους αιτητές για έκδοση άδειας οδήγησης την ίδια στιγμή να εκφράζουν την επιθυμία τους και να καθίστανται μεταθανάτιοι δότες. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη τέτοιου δικαιώματος έκφρασης ελεύθερης βούλησης για να υπάρχουν μεταθανάτιοι δότες γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι εναγωνιωδώς περιμένουν μόσχευμα για να τύχουν μεταμόσχευσης και είναι κρίμα να χάνονται τέτοια όργανα τη στιγμή που υπάρχει κόσμος ο οποίος ταλαιπωρείται και περιμένει”, είπε.

Σε ερώτηση πώς θα γίνεται η διαδικασία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι κατά την αίτηση κάποιου για άδεια οδήγησης θα υπογράφει μια δήλωση ότι θέλει να είναι μεταθανάτιος δότης.

“Δεν θα υποχρεούται. Για να μην υπάρχει πρόβλημα. Απλώς θα του δίνουν τη φόρμα αν θέλει να υπογράψει ή όχι. Την ίδια στιγμή δεν θα συναρτάται η όποια του απόφαση, θετική ή αρνητική, με την έκδοση της άδειας, για να μην υπάρχει η πίεση ή να αισθάνεται ο αιτούμενος ότι μπορεί να μην του δοθεί η άδεια”, είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορετική άποψη από συγκεκριμένο κόμμα, ωστόσο, σημείωσε πως ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που εκπροσωπούν τα κόμματα είναι υπέρ, γι` αυτό και θα προχωρήσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, ανέφερε ότι “συνάνθρωποι μας με πρόβλημα αναμένουν με αγωνία και ελπίδα, ώστε να βρεθεί δότης για μεταμόσχευση”, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να βλέπουν με κατανόηση και συμπάθεια αυτούς τους ανθρώπους.

“Γι` αυτό καταλήξαμε ότι πρέπει να βρούμε κάποια λύση, ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν επιθανάτιοι δότες. Εκτός των άλλων έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει και μια σωστή και πλήρης ενημέρωση στα σχολεία. Και επιπρόσθετα να εμπεδωθεί μια κουλτούρα, γιατί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, ενώ στην περίπτωση τη δική μας ελάχιστος”, είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε ότι “άλλο η κουλτούρα, άλλο η συνείδηση και άλλο το τι έχουμε σήμερα μπροστά μας”, για να προσθέσει πως “το ότι χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη από δότες είναι γεγονός”.

“Όμως”, σημείωσε, “δεν μπορεί κανείς να εξαναγκάσει κανέναν. Η πρόταση νόμου για την αύξηση δοτών οργάνων τη βλέπουμε θετικά, όμως, το να τίθεται το ερώτημα στον αιτητή για άδεια οδήγησης, αν επιθυμεί να είναι δότης οργάνων σε περίπτωση θανάτου του και μάλιστα όπως προβλέπει η πρόταση ο αιτητής πρέπει να απαντήσει υποχρεωτικά θετικά ή αρνητικά και δεν έχει την ελεύθερη επιλογή να απαντήσει καθόλου ή να ζητήσει να δηλώσει την επιθυμία του αργότερα, δεν το αποδεχόμαστε”, είπε.

Είπε πως το κίνημά του προσδοκά στη σωστή διαφώτιση των ανθρώπων και όχι στον εξαναγκασμό του οποιουδήποτε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top