ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσικος: Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε σε συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί

Χάσικος: Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε σε συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε συγκλίσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί και είναι επίσης, γνωστές, οι ‘προφάσεις εν αμαρτίαις’ που επικαλέστηκε ο κ. Ακιντζί για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, επ’ αφορμή τη Νομοθεσία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα που είχε εγκρίνει η Βουλή, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι η Νομοθεσία που είχε εγκρίνει η Βουλή ήταν αχρείαστη και αψυχολόγητη και μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει.

Σημείωσε ότι ουδείς μπορεί σήμερα, στα σοβαρά, να συζητά για την Ένωση και επαναλαμβάνοντας ότι ήταν ‘προφάσεις εν αμαρτίαις’ της τουρκικής πλευράς, επεσήμανε ότι βιώνουμε καθημερινά τις τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι απομένουν ακόμα τρεις κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, στις οποίες η δική μας πλευρά προσέρχεται με την αναγκαία πολιτική βούληση για την τελική διευθέτηση και με υπομονή και επιμονή, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι για να έχουμε κατάληξη θα πρέπει και η άλλη πλευρά να καταθέσει λογικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που να αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των νομίμων κατοίκων της νήσου και θα στοχεύουν, πρώτα και κύρια, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού και όχι στην ικανοποίηση κάποιων υπερβολικών ή και παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας που προκαλούν φόβο για το μέλλον.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε στην τελετή παραχώρησης 43 οικοπέδων αυτοστέγασης, λέγοντας πως η παραχώρηση των οικοπέδων είναι έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου, κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας ότι με την παραχώρηση των οικοπέδων αποδεικνύεται έναντι όλων σας η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

Σε χαιρετισμό, κατά την τελετή παραχώρησης 39 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Μάμμαρι και 4 οικοπέδων στους δικαιούχους οικοπέδων στους Εργάτες, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοτριμιθιάς, ο κ. Χάσικος ανέφερε περαιτέρω ότι η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού υπενθύμισε ότι η πολιτική στέγασης των προσφύγων εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, υποχρεωτικά ως ένα βαθμό, στις παραμέτρους μιας αδυσώπητης οικονομικής κρίσης “που κληρονομήσαμε και οφείλαμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να ξεχνούμε ή να παραμελούμε την υποχρέωση μας απέναντι στους πρόσφυγες για κοινωνική δικαιοσύνη”, διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε στη συνέχεια ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση του κράτους προς τους εγκριμένους δικαιούχους, αποφάσισε το διαχωρισμό, κατασκευή και αναδιανομή 600, περίπου, οικοπέδων αυτοστέγασης, που έχουν παραχωρηθεί την περίοδο 2010-2012 και δεν έχουν διαχωριστεί και για το σκοπό αυτό, έχουν περιληφθεί πρόνοιες στους προϋπολογισμούς του 2016-2018 ύψους €13,4 εκ. και η κατασκευή των εν λόγω οικοπέδων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Ανέφερε περαιτέρω ότι μέσα στο πλαίσιο της Στεγαστικής πολιτικής ειδικά για τη στήριξη των εκτοπισθέντων, συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω των ακόλουθων τριών Σχεδίων: Αυτοστέγαση σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο, Αγορά Διαμερίσματος/Κατοικίας και Επιδότηση Ενοικίου.

Πρόσθεσε ότι για τα τρία αυτά Σχέδια είχε συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2016 το συνολικό ποσό των €41,7 εκ. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου σε Εκτοπισθέντες και η δαπάνη αυξήθηκε από €4,5 εκ. το 2014 και 2015, στα €7,0 εκ. το 2016 και στα €8,0 εκ. το 2017, αναφέροντας ότι πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ενισχύσει αυτό το Σχέδιο επιδότησης ενοικίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top