ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυση Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών – Αναμένεται να αποτελέσει το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου

Ίδρυση Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών – Αναμένεται να αποτελέσει το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου

Την πρόταση νομοσχεδίου για την Ίδρυση και Λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ενέκρινε την Τετάρτη (31/5) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η διαδικασία Ίδρυσης της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών είχε παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία της Ιδρυτικής Επιτροπής της Ακαδημίας, αποτελούμενης από τους διεθνούς εμβέλειας Κύπριους επιστήμονες Λουκά Χριστοφόρου, Χριστόφορο Πισσαρίδη, Κυριάκο Νικολάου και Βάσο Καραγιώργη.  Η Τετραμελής Επιτροπή, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2016, είχε αναλάβει εθελοντικά την ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης αναφορικά με την αποστολή και τις δραστηριότητες της Κυπριακής Ακαδημίας, τη μορφή και το καθεστώς λειτουργίας της, τους απαιτούμενους πόρους κτλ.
 
Όπως αναφέρεται, η Κυπριακή Ακαδημία θα ιδρυθεί κατά το πρότυπο Ακαδημιών που λειτουργούν στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ευρύτερα στη διεθνή κοινότητα και θα αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του τόπου. Στους στόχους της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διεθνής προβολή του έργου των επιστημόνων της Κύπρου, η προώθηση της αριστείας, η συνεργασία των κορυφαίων πνευματικών δυνάμεων της Κύπρου, η υποστήριξη της Παιδείας, η παροχή επιστημονικά έγκυρης άποψης και συμβουλών στην Πολιτεία, καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των Πανεπιστημίων, των Κέντρων Ερευνών και της Βιομηχανίας της Κύπρου.
 
Σημειώνεται επίσης ότι με την ίδρυσή της, η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών θα προωθήσει δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, τη θεσμοθέτηση βραβείων, την εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνή επιστημονικά φόρα, την έκδοση επιστημονικού περιοδικού και την προβολή ανακοινώσεων, επιστημονικών ερευνών / άρθρων, ανακοινώσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και γενικότερα τη διάχυση και αξιοποίηση σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας.
 
Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση του σε νόμο το συντομότερο δυνατόν.
 

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top