ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο νομοσχέδιο για την «άκυρη» θέση στη Βουλή – Δεν γίνονται αναπληρωματικές εκλογές για πλήρωση της κοινοβουλευτικής έδρας στη Λεμεσό

Νέο νομοσχέδιο για την «άκυρη» θέση στη Βουλή – Δεν γίνονται αναπληρωματικές εκλογές για πλήρωση της κοινοβουλευτικής έδρας στη Λεμεσό

Το μπαλάκι στη Βουλή «πέταξε» ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για την βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/6, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την ρύθμιση της βουλευτικής θέσης στην Επαρχία Λεμεσού.

Μέχρι την Πέμπτη 8/6 θα ετοιμαστεί νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και θα κατατεθεί ενώπιων Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέχρι την ρύθμιση του ζητήματος ο Γιώργος Παπαδόπουλος δεν θα συμμετέχει σε εργασίες του σώματος καθώς δεν θα θεωρείται βουλευτής. 

Το νομοσχέδιο, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Η επιλογή της διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής δεν προσφέρεται με βάση την υφιστάμενη εκλογική διαδικασία, ανέφερε ο Εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε: «έχουμε δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την κένωση της Βουλευτικής Έδρας στη Λεμεσό, μετά την αποποίηση της Έδρας από την κα Ελένης Θεοχάρους και υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Εκλογοδικείου. Σύμφωνα με την απόφαση του Εκλογοδικείου, η ενέργεια στην οποία είχε προβεί ο Έφορος Εκλογής κατόπιν δικής μας γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ακολούθησε μια πρακτική, μια λύση παραπλήσια προς την προσφερόμενη για την κένωση Έδρας μετά την έναρξη της βουλευτικής περιόδου κατανέμοντας την κενωθείσα Έδρα προς τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος, του Κινήματος Αλληλεγγύη, κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτρεπτή στην απουσία οποιασδήποτε ρητής, σαφούς νομοθετικής πρόνοιας ή εξουσιοδότησης. 

Επομένως, με αυτό ως δεδομένο και με επίσης δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο Νόμο όπως έχει σήμερα ρητή, σαφής πρόνοια και για την άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή αυτήν της κήρυξης αναπληρωματικής εκλογής, δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον Έφορο Εκλογής όπως προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή. 

Επομένως και οι δυο λύσεις οι οποίες φαινόταν να προσφέρονται, δεν προσφέρονται με βάσει τον υπάρχοντα Νόμο και διαπιστώνεται κάποιο κενό. 

Είναι η άποψη και η συμβουλή μας προς τον Έφορο Εκλογής και τον Υπουργό, ότι αυτό το νομοθετικό κενό πρέπει να πληρωθεί με την υποβολή σχετικής Νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει, βεβαίως, την πολιτική βούληση της Εκτελεστικής Εξουσίας και τελικά της Βουλής, ως προς τον τρόπο πλήρωσης κενωθείσας Βουλευτικής Έδρας κατά τη διάρκεια πριν την έναρξη της Βουλευτικής περιόδου. 

Είναι, επίσης, η συμβουλή μας όπως προς κάλυψη του ήδη διαπιστωθέντος κενού και αδυναμίας πλήρωσης Έδρας στην προκείμενη περίπτωση, συνταχθεί το Νομοσχέδιο με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ο οποίος θα επιτρέπει και τη λύση στο πρόβλημα το οποίο υφίσταται τώρα για την επίμαχη αυτή Έδρα». 


Ακολούθως, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, μέχρι να κατατεθεί αυτό το Νομοσχέδιο μήπως θα μπορούσε ή κατά πόσο δικαιούται ο κ. Παπαδόπουλος να κατέχει τη θέση του Βουλευτή ή υποχρεούται να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ο κ. Κληρίδης απάντησε ως ακολούθως:

«Η απόφαση του Εκλογοδικείου είναι σαφής. Η αρμοδιότητά του είναι ακυρωτική και έχει ήδη ακυρώσει την εκλογή και ανακήρυξη του συγκεκριμένου Βουλευτή. Επομένως δεν μπορεί να ενεργεί ως Βουλευτής»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top