ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για συνεργασία στην υγεία

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για συνεργασία στην υγεία

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Πρόθεσης για συνεργασία στους τομείς της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη από τους Υπουργούς Υγείας της Κύπρου Γιώργο Παμπορίδη, της Ελλάδας Ανδρέα Ξανθού και του Ισραήλ, Γιάκοφ Λίτσμαν.
 
Η υπογραφή έγινε στη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Υγείας των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, τη συγκρότηση μιας τριμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες, τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.
 
Στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου είπε ότι η τριμερής συνάντηση των Υπουργών Υγείας πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των τριών χωρών στο πλαίσιο της ολοένα και πιο στενής συνεργασίας τους, οι οποίοι αποφάσισαν επέκταση της συνεργασίας και σε τομείς της καθημερινότητας του απλού πολίτη.
 
Ενας από αυτούς τους τομείς, είπε, είναι και ο πολύ σημαντικός τομέας της υγείας.
 
Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να μάθουν πολλά η μια από την άλλη και πρόσθεσε ότι η συνάντησή ήταν πολύ παραγωγική και αντάλλαξαν απόψεις για προώθηση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η προετοιμασία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η προώθηση της υγείας, η κοινή αγορά φαρμάκων και εμβολίων κτλ.
 
Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε όπως συσταθεί μια τεχνική επιτροπή, η οποία θα καταστεί μόνιμη, και θα αποτελεί την πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και προώθησης της συνεργασίας. Θα ληφθούν, είπε, συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Καταλήγοντας, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι τα τρία κράτη πρέπει να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της υγείας προς όφελος των λαών τους.

Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας Υπουργός Υγείας είπε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα εξειδίκευσης στο χώρο της υγείας και σημείωσε ότι η τριμερής συνεργασία έχει προχωρήσει σε πολύ ψηλό επίπεδο.
 
«Με τη συνάντηση σήμερα κτίζουμε μια γέφυρα συνεργασίας στον τομέα της προστασίας της δημόσιας  υγείας και της συνεργασίας των συστημάτων υγείας των χωρών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία γιατί δίνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία για το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών απέναντι στις απειλές της υγείας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι  είναι πολύ κρίσιμο οι πολίτες των χωρών να έχουν την πεποίθηση ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, την ανάγκη πρόσβασης σε αξιοπρεπή και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Το πεδίο της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής για την πρόσβαση σε ακριβές και καινοτόμες θεραπείες για την πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και διαγνωστικές μεθόδους είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την πολιτική σταθερότητα των τριών χωρών, ανέφερε ο Ελληνας Υπουργός.
 
«Έχουμε κάνει ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτήσουμε μια κοινή τριμερή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάσσει πληροφορίες, τεχνογνωσία, καλές πρακτικές ανάμεσα στις χώρες μας για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων που απειλούν τη δημόσια υγεία», είπε, και αναφέρθηκε στις επιδημικές εξάρσεις, τις ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης κ.λπ.

Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν και στο μέλλον πολύ περισσότερα περιθώρια συνεργασίας στο κρίσιμο και ζωτικό για τις κοινωνίες και τους πολίτες πεδίο της υγείας.

Ο Ισραηλινός Υπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή θα δώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και σημείωσε ότι οι τρεις χώρες έχουν να μάθουν πολλά η μια από την άλλη.

Η σταθερότητα στον τομέα της υγείας σημαίνει και σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα εργάζεται σε διάφορους τομείς της υγείας και η οποία θα συναντηθεί τον Ιανουάριο.

Πρέπει ο κόσμος, κατέληξε, να απολαμβάνει ένα καλό σύστημα υγείας με χαμηλές τιμές.
 
Στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι τρεις Υπουργοί δηλώνουν την πρόθεσή τους να προωθήσουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η επίδραση της αφαλάτωσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, ετοιμότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για κοινή δράση σε περίπτωση εμφάνισης ασθενειών και φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών , προώθηση της υγείας, αμοιβαία αγορά ή αποθήκευση φαρμάκων, προϊόντων αίματος και εμβολίων για συνήθη και επείγουσα χρήση, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top