ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τράπεζες από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης, δηλώνει ο Υπ. Οικονομικών

Οι τράπεζες από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης, δηλώνει ο Υπ. Οικονομικών

Οι κυπριακές τράπεζες από μέρος του προβλήματος γίνονται πλέον μέρος της λύσης, δήλωσε την Τρίτη 20/6, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Όπως είπε, ο Υπουργός, η δυνατότητα των τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις προς την αγορά έχει ενισχυθεί, ενώ και τα δανειστικά επιτόκια είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ.

«Μπορούν με λίγα λόγια οι τράπεζες να συνδράμουν στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη, να στηρίζεται στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και την παραγωγική προσπάθεια και όχι βεβαίως μια ανάπτυξη που να στηρίζεται και να βασίζεται στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εκ μέρους του κράτους και στον υπερβολικό δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών», τόνισε στο χαιρετισμό του.

Υπενθυμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία οι τράπεζες είχαν βρεθεί κατά την οικονομική κρίση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «σήμερα και χωρίς ποτέ και με κανένα τρόπο να μιλήσουμε με πανηγυρική διάθεση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, ένα νέο αυστηρότερο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο έχει θεσπιστεί, νέες δομές, νέες διαδικασίες και νέοι μηχανισμοί ελέγχου έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο τραπεζών».

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με τη σημαντική παρουσία ξένων επενδυτών και στην παρουσία νέων στελεχών.

«Όλες αυτές οι κινήσεις δικαιολογημένα οδήγησαν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές τράπεζες και με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η προσπάθεια επανάκτησης της διεθνούς επενδυτική εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, η οποία σήμερα μέσα από μια ιδιαίτερα πετυχημένη πράξη δανεισμού επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που τόσο πολύ μας κόστισαν, ούτε και μπορούμε πράγματι να οδηγηθούμε στον εφησυχασμό, ούτε όμως θα πρέπει από υπερβάλλοντα ζήλο να πάμε στο άλλο άκρο και να αρχίζουμε να πραγματοποιούμε νέα λάθη είτε ως τράπεζες, είτε ως εποπτικές αρχές, είτε ως Πολιτεία».

«Περάσαμε δύσκολα ως χώρα και ως κοινωνία, αλλά μείναμε όρθιοι και μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε για το μέλλον του τόπου μας με ενισχυμένη αισιοδοξία κα αυτοπεποίθηση. Μέρα με τη μέρα δημιουργούμε μια νέα προοπτική, έχουμε καλύψει σημαντικό έδαφος», είπε και κατέληξε: «Αλλά υπάρχουν προφανώς ακόμη πολλά».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top