ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κυπριακός Τύπος: Πρώτο θέμα το κοινό έγγραφο για ασφάλεια και εγγυήσεις

Κυπριακός Τύπος: Πρώτο θέμα το κοινό έγγραφο για ασφάλεια και εγγυήσεις

Το περιεχόμενο του κοινού εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το οποίο παραδόθηκε την Τετάρτη (21/6) από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και οι απάτες από Βρετανούς τουρίστες για τροφικές δηλητηριάσεις σε κυπριακά ξενοδοχεία προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τις δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον κυπριακό γύπα, καταγγελίες των συντεχνιών της ΑΗΚ σε βάρος του Υπουργού Ενέργειας, την αμυατροφική πλάγια σκλήρυνση και τους πρόσφυγες που χάνονται στη θάλασσα.

H «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εκτός ατζέντας οι εγγυήσεις της Ζυρίχης», γράφει ότι το έγγραφο του Εσπεν Μπαρθ Έιντε παραπέμπει στην οικοδόμηση ενός συστήματος ασφάλειας για την επανενωμένη Κύπρο, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων του 1960. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μια κορύφωση αδιαλλαξίας, λίγες μέρες πριν τις συνομιλίες στην Ελβετία, ο «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται ούτε κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, ούτε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ούτε επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, ούτε μείωση των ακτογραμμών. Αλλού γράφει ότι 5000 πρόσφυγες χάθηκαν στη θάλασσα το 2016.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έγγραφο με παγίδες» ότι αρκετές παγίδες φαίνεται να κρύβει το μόλις 9 σελίδων έγγραφο που ετοίμασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και το παρέδωσε χθες προς τις δύο πλευρές για μελέτη και υποβολή παρατηρήσεων και αναφέρεται σε αρκετά επίμαχα σημεία και βρετανικό δάκτυλο. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φόρα μετά από πολλά χρόνια, υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για τον κυπριακό γύπα, το μεγαλύτερο πτηνό της Κύπρου που κινδυνεύει με αφανισμό και αναφέρει ότι εντοπίστηκαν τρεις φωλιές. Σε άλλο θέμα γράφει για υπόθεση υιοθεσίας παιδιού κάτω από περίεργες συνθήκες, υπόθεση που καταγγέλθηκε στην αστυνομία και στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον πατέρα του παιδιού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καθοδηγητικό έγγραφο με τέσσερις πυλώνες» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ενημερώθηκαν χθες οι αρχηγοί των κομμάτων από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς για το κοινό έγγραφο – οδηγό που ετοίμασε ο κ. Έιντε για τη διεθνή διάσκεψη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για «εχθρική στάση» στα θέματα που αφορούν την ΑΗΚ κατήγγειλαν χθες τον Υπουργό Ενέργειας οι συντεχνίες. Σε άλλο θέμα για την αμυατροφική πλάγια σκλήρυνση, αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Νευρολογίας με όλους τους Ελληνοκύπριους ασθενείς με ατροφία μυών και αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι προβαίνουν σε ψευδείς ισχυρισμούς για τροφικές δηλητηριάσεις σε μια προσπάθεια να βγάλουν εύκολα χρήματα έχουν κοστίσει στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία πάνω από 5 εκ. τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε παρέδωσε την Τετάρτη στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, το προσχέδιο του κοινού εγγράφου το οποίο θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο την επόμενη βδομάδα. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του κυπριακού γύπα και γράφει ότι οι περιβαλλοντιστές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διατηρούν τις ελπίδες τους αναφορικά με τον πληθυσμό του γύπα μελλοντικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top