LIKE ONLINE

"Έξυπνο" φυτοφάρμακο ρυθμίζεται ανάλογα με το pH - Ένα ψέκασα ανά καλλιεργητική περίοδο

"Έξυπνο" φυτοφάρμακο ρυθμίζεται ανάλογα με το pH - Ένα ψέκασα ανά καλλιεργητική περίοδο

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα "έξυπνο" φυτοφάρμακο, το οποίο άπαξ και εισχωρήσει στο έδαφος είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνικής Βιολογίας και Φυσικής Επιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησε το ορυκτό διατομίτη, οξείδιο μαγνήσιου του σιδήρου και το συμπλήρωμα διατροφής χιτοζάνη για να φτιάξει μία ένωση, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από αλλαγές των επιπέδων του pH στο χώμα. "Η απελευθέρωση του φυτοφαρμάκου που περιέχει την πρόσθετη αυτή ένωση μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με τη μεταβολή του pH. Η πρόσθετη ένωση αναστέλλει το φάρμακο και λειτουργεί σαν θυροφύλακας. Ανοίγει την πύλη και διαλύεται σε όξινες συνθήκες" εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο Γου Τζενγκγιάν. Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μία μονοκαλλιέργεια χρειάζεται να ψεκασθεί μόνο μία φορά με φυτοφάρμακο, ενώ στη συμβατική γεωργία πρέπει να ψεκάσεις αρκετές φορές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Chemical Engineering Journal", ενός διεθνούς ερευνητικού περιοδικού. Σύμφωνα με τον Γου, η γεωργία στην Κίνα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% αυτών των φυτοφαρμάκων είχαν επιπτώσεις στις καλλιέργειες καθώς τα υπολείμματα απλώς ξεπλένονταν, μολύνοντας έτσι το χώμα και το νερό. Η προσθετική ουσία έχει μαγνητικές ιδιότητες χάρη στις οποίες είναι εφικτή η ανάκτηση του φυτοφάρμακου από το έδαφος και το νερό. "Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης στη διάρκεια των δοκιμών μας έδειξαν ότι ποσοστό 30% των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων μπορεί να ανακτηθεί", λέει ο Γου. Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Φυσικών Επιστημών και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το νανο-παρασιτοκτόνο έδειξε μεγάλη ικανότητα προσκόλλησης στις αδύναμες επιφάνειες και την επιδερμίδα των παρασίτων. Ο Γου διευκρίνισε όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να τεθεί σε εμπορική χρήση το φυτοφάρμακο, καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό για τους αγρότες. Τόνισε όμως ότι η επιστημονική του ομάδα θα συνεχίσει τις έρευνες προκειμένου να γίνει πιο αποδοτικό και οικονομικό. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top