ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία ΑΚΕΛ: «Καταστροφές σε 25 κατοικίες στο Πισσούρι από κατολισθήσεις με την Κυβέρνηση να υποβαθμίζει το πρόβλημα»

Καταγγελία ΑΚΕΛ: «Καταστροφές σε 25 κατοικίες στο Πισσούρι από κατολισθήσεις με την Κυβέρνηση να υποβαθμίζει το πρόβλημα»

Σοβαρά προβλήματα σε πέραν των είκοσι κατοικιών έχουν προκαλέσει οι κατολισθήσεις στην κοινότητα Πισσουρίου, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν μη κατοικήσιμες, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε» για να τους στηρίξει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, είπε ότι η Κυβέρνηση υποβαθμίζει το πρόβλημα και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να επισκεφθεί την κοινότητα για να διαπιστώσει τα προβλήματα ιδίοις όμμασι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει υποβάθμιση του προβλήματος από την πλευρά την κυβερνητική» δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος, όπως ανέφερε, διαπίστωσε σήμερα ότι το πρόβλημα επεκτάθηκε από την τελευταία επίσκεψή του εκεί πριν από δύο μήνες.

«Αυτή τη στιγμή έχουν σοβαρότατο πρόβλημα πάνω από 20 κατοικίες, έχουν καταστραφεί και θα καταστραφούν ολοσχερώς. Το πρόβλημα επεκτείνεται και αν μετακινηθεί στο λόφο και δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και καθολικά τότε πολύ φοβούμαι ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινότητας, με ανυπολόγιστες ζημιές και ενδεχομένως και με άλλα προβλήματα, όπως ο κίνδυνος απώλειας ζωών» σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως «χρειάζεται να ενεργήσει άμεσα η Κυβέρνηση».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις, αλλά, πρόσθεσε «θεωρώ ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να κινηθούν με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι για να αντιμετωπιστεί καθολικά το πρόβλημα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από ανθρώπους ειδικούς με τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι απαιτείται στήριξη των κατοίκων από την πλευρά της Κυβέρνησης. «Ήδη πάνω από 20 κατοικίες δεν μπορούν να κατοικηθούν, έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες με κίνδυνο κατάρρευσης και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πού να κατοικήσουν» επανέλαβε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης βοήθειας από την ΕΕ για φυσικές καταστροφές. «Χρειάζεται αυτή η πρωτοβουλία να αναληφθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και άλλους τρόπους για να στηρίξει τους κατοίκους, οι κατοικίες των οποίων έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές» επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής πλευράς, δίχως να υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση. «Θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη έναντι των κατοίκων της κοινότητας η Κυβέρνηση για ό,τι συμβεί, προσωπικά. Και η έκκληση μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών είναι να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, να επισκεφθεί ο ίδιος την κοινότητα και να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος» κατέληξε.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου, Γεωργία Ελίνα Ζώη, η κατολίσθηση ξεκίνησε το 2012, επηρεάζοντας αρχικά γύρω στις επτά κατοικίες, ενώ τώρα πλέον επηρεάζονται γύρω στις 25 κατοικίες. «Όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από την Κυβέρνηση αυτό επεκτείνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται όλο και περισσότερες κατοικίες και παράλληλα να βρίσκεται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή ακόμα και το παραδοσιακό χωριό» είπε.

Η κ. Ζώη προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετά τις βροχές να υποχωρήσει το έδαφος στα δυτικά του χωριού και σταδιακά ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό να αρχίσει να υποχωρεί, οπότε ο αριθμός των επηρεαζόμενων κατοίκων θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Ελπίζω προσωπικά ότι με τις βροχές που θα έχουμε και φέτος δεν θα έχουμε και θύματα» είπε και πρόσθεσε ότι επανειλημμένως έχουν ζητήσει από τον Υπουργό και από την Κυβέρνηση να επισκεφθούν την περιοχή για να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη του προβλήματος. «Δυστυχώς με εξαίρεση τον κ. Κυπριανού, κανένας άλλος από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έχει έρθει για να δει τι συμβαίνει. Κι από την Κυβέρνηση δεν έχει έρθει κανείς για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή. Οπότε από το 2012 μέχρι τώρα, 2017, επί πέντε χρόνια αυτή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, και το πρόβλημα χειροτερεύει και μεγεθύνεται μέρα με την ημέρα» είπε.

Η κ. Ζώη ανέφερε ότι η Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά να μεταστεγαστούν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι με έξοδα του κράτους, διότι το πρόβλημα είναι γεωλογικό και η καταστροφή των σπιτιών τους οφείλεται στην κατολίσθηση, και να γίνει μια σοβαρή μελέτη του προβλήματος έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και να σταματήσει να επεκτείνεται.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top