ΕΛΛΑΔΑ

Στ. Κοντονής: 'Το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει με απόφαση του Αρείου Πάγου'

Στ. Κοντονής: 'Το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει με απόφαση του Αρείου Πάγου'

Τη θέση ότι το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει με την απόφαση του Αρείου Πάγου μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, κατά τη διάρκεια της σημερινής (23/1) συνάντησης τους, στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης με την αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να γίνει σεβαστή. Σε σχετικές του δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινίστηκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία».

Συγκεκριμένα όσον αφορά το ζήτημα των οκτώ αξιωματικών, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά».

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία –αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή– οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα εναπόκειται στην τουρκική πλευρά. Όπως επισήμανε, το ελληνικό Δίκαιο, με συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για την ποινική διερεύνηση της ενοχής των οκτώ αξιωματικών. Επομένως, είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής πλευράς το κατά πόσο θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες, σημείωσε ο κ. Κοντονής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, προϋπόθεση για τη διεξαγωγή δίκης των οκτώ στρατιωτικών στην Ελλάδα είναι η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, η συνακόλουθη διεξαγωγή έρευνας από εισαγγελέα και στη συνέχεια η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος χώρας, δέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία, την οποία και αποδέχθηκε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top