ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΚΥΒΑΛΑ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

ΣΚΥΒΑΛΑ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Δεκάδες υπάλληλοι στα συνεργεία σκυβάλων των Δήμων της επαρχίας Λευκωσίας συγκεντρώθηκαν σήμερα με τα σκυβαλοφόρα οχήματα στο χώρο παρά το νέο ΓΣΠ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ολοένα και αυξανόμενη εφαρμογή της πολιτικής της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για την περισυλλογή των σκυβάλων, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τα μέτρα εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, σε συνέχεια παρόμοιων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις άλλες επαρχίες.
 
Οι συντεχνίες τονίζουν ότι η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών των δήμων με αγορά υπηρεσιών συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις σχετικές οδηγίες – εγκυκλίους του ίδιου του κράτους.
 
«Αντιδρούμε στη μεθοδολογία της αγοράς υπηρεσιών, η οποία γίνεται χωρίς όρια και πλαίσια», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλίας, σημειώνοντας ότι συνιστά υπονόμευση και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων αφού οι ανάδοχες εταιρείες εργοδοτούν άτομα χωρίς βασικά ωφελήματα και δημιουργείται έτσι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.
 
Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν σε προειλημμένες αποφάσεις για αγορά υπηρεσιών. «Θεωρούμε ότι η αγορά υπηρεσιών στα σκύβαλα είναι ο προάγγελος και για άλλες υπηρεσίες» είπε. Σημείωσε δε ότι «εάν και εφόσον είναι απαραίτητο κάποιες υπηρεσίες να αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα, (θα πρέπει) να μπαίνουν μέσα σε πλαίσια» που να διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και όρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους.
 
Ο κ. Ηλίας παρέπεμψε σε μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό των δήμων της Λευκωσίας που εισηγείται τη δημιουργία συμπλεγματοποιημένων και διαδημοτικών υπηρεσιών για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους.
 
Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, γίνεται προσπάθεια να διερευνηθεί η συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών των δύο μεγαλύτερων δήμων της επαρχίας Λευκωσίας, δηλαδή της Λευκωσίας και του Στροβόλου, κάτι που αν επιτευχθεί θα δημιουργηθεί ένα καλό προηγούμενο και θα διαπιστωθεί κατά πόσον οι εισηγήσεις των μελετητών μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ, Σίμος Ευτυχίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν μια προειδοποίηση προς τους δήμους. «Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας ότι θα λάβουμε μέτρα. Από την άλλη, ήταν ένα κάλεσμα προς τους δημάρχους να προσέλθουν στο διάλογο», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίου, στην επαρχία Λευκωσίας η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για την περισυλλογή των σκυβάλων εφαρμόζεται πιο πολύ από περιφερειακούς δήμους, όπως του Γερίου, του Τσερίου και της Λακατάμιας, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και από τους δήμους Έγκωμης και Αγλαντζιάς. Με κάποιους δήμους, είπε, έχει αρχίσει διάλογος που βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
 
«Ο εργάτης σκυβάλων αμείβεται με 1100 ευρώ το μήνα για να σηκώνεται από η ώρα 3 και να κάνει αυτή την απεχθή εργασία. Πόσο θέλουν να μειωθεί ο μισθός για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση;» διερωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κοινής υπηρεσίας από τους δήμους, είτε πετύχει είτε όχι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποδεικνύοντας πως κοινές υπηρεσίες των δήμων υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως τα φώτα τροχαίας.
 
Ανέφερε επίσης ότι η φορολογία των δήμων που έχουν αναθέσει σε ιδιώτες την περισυλλογή των σκυβάλων δεν έχει μεγάλη διαφορά από τη φορολογία των δήμων που δεν το έχουν πράξει, και αυτό καταρρίπτει το μύθο ότι η αγορά υπηρεσιών μειώνει το κόστος.
 
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα σταλεί σε όλους τους δήμους, στον αρμόδιο Υπουργό και στη Βουλή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΟΚ αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Λευκωσίας, Παναγιώτη Ταλιώτη, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα εξαγγείλουμε νέα μέτρα».
 
Ο κ. Ταλιώτης εξήγησε ότι η έντονη προσπάθεια που γίνεται για να δοθούν σε ιδιώτες οι υπηρεσίες περισυλλογής σκυβάλων «είναι η αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
 
Με δεδομένο, είπε, ότι δεν προχωρά ο διάλογος για τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και δεν υπάρχουν κονδύλια από το Υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού και για εκσυγχρονισμό των οχημάτων, έχει δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο, το οποίο οδήγησε και στην απόφαση για κινητοποιήσεις.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top