ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση επιστροφή στις συνομιλίες επιδιώκει η Λευκωσία, το μήνυμα του Προέδρου στον Μίτσελ

Άμεση επιστροφή στις συνομιλίες επιδιώκει η Λευκωσία, το μήνυμα του Προέδρου στον Μίτσελ

Το μήνυμα ότι η Λευκωσία επιθυμεί άμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών μετέφερε προς τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουες Μίτσελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό έγινε πλήρης συζήτηση για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγεί στον Αμερικανό αξιωματούχο τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.
 
Ο Πρόεδρος επανέλαβε τα όσα έχει μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και δημόσια για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
 
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, μεταφέρθηκαν στον κ. Μίτσελ οι ενέργειες της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων ενώ του υποδείχθηκε και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, θέση που εκφράστηκε πρόσφατα και από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ.
 
Από αμερικανικής πλευράς εκφράστηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι παρόντες, καθώς η Κύπρος αποτελεί μέρος της περιφερειακής εξίσωσης στα ενεργειακά και έχει ρόλο να διαδραματίσει.
 
Εξάλλου, ο κ. Μίτσελ είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτεταμένα το θέμα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Προεδρικό αφορούσαν την Eιρηνευτική Δύναμη, την απόρριψη από τουρκικής πλευράς του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τη στάση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν για σειρά ζητημάτων, με τους Αμερικανούς να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους.
 
Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις συζητήσεις με τον κ. Μίτσελ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, ενώ το απόγευμα θα δει και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν διμερή ζητήματα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί και στις επαφές του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Ρώμη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top