ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Παυλόπουλος: 'Oφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία το Δίκαιο της Θάλασσας'

Π. Παυλόπουλος: 'Oφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία το Δίκαιο της Θάλασσας'

'Ολοι να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε ο Παυλόπουλος
 

Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ έχει οικονομική και γεωστρατηγική σημασία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», σημειώνοντας, παράλληλα, πως όλοι οφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θ’ αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση», σημείωσε ο Έλληνας Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες προχωρούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, βάσει των διατάξεων της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, μέσω των οποίων κωδικοποιήθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ελλάδα και Κύπρος, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το πράττουμε. Δυστυχώς η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, και μάλιστα πολλές φορές με άκρως αυθαίρετο ως προκλητικό τρόπο. Οφείλουμε όλοι, δηλαδή όχι μόνον οι τρεις χώρες μας, αλλά γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα δε το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει νομολογήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay, επειδή έχει γίνει αποδεκτό, μέσω προσχωρήσεως, από μέγιστο αριθμό κρατών, παράγει πλέον 'γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου'".

Τέλος αναφορικά με το πρόγραμμα «Nόστος - Η επιστροφή» στο οποίο συμμετέχουν οι τρεις χώρες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι επισφραγίζει την αρχή μίας νέας, κοινής, πορείας των τριών Κρατών. «Βασικός άξονας της συνεργασίας επελέγη να είναι η διασπορά των τριών λαών, οπότε τα θέματα της Ομογένειας καθενός από τους τρεις λαούς αποφασίσθηκε να ενταχθούν στο πλαίσιο της ατζέντας των συνομιλιών, όπου και άρχισαν να συζητούνται διεξοδικώς. Επιδιώχθηκε, έτσι, να δοθεί μια σημαντική ώθηση για συνεργασία μεταξύ των διασπορών, η οποία να οδηγήσει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αντίστοιχων παροικιών», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top