ΔΙΕΘΝΗ

Έξι επιθετικά υποβρύχια κατασκευάζει Γερμανία και Τουρκία

Έξι επιθετικά υποβρύχια κατασκευάζει Γερμανία και Τουρκία

Έξι επιθετικά υποβρύχια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κατασκευάζει σε συνεργασία με την Γερμανία η Άγκυρα.

Αυτό αποκάλυψε ρεπορτάζ του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα παραπάνω γίνονται παρά το γεγονός της μεγάλης έντασης που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τα υποβρύχια τύπου 214, κατασκευάζονται στην Τουρκία με την συνεργασία της γερμανικής εταιρείας TKMS, Thyssen Krupp Marine Systems.

Ο βουλευτής του Αριστερού κόμματος, Σεβίν Νταγκντελέν, «τα όπλα αυτά που εξάγονται από τη Γερμανία προς την Τουρκία, είναι επιθετικά όπλα, ιδανικά για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι αποδεδειγμένο πως η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα επιθετικά αυτά όπλα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Ο Νταγκντελέν, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής, αποκάλυψε το θέμα μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλλε στη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άδεια για την κατασκευή αυτών των έξι υποβρυχίων έχει δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση το 2009, ενώ το 2011 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε και εγγύηση εξαγωγών, ύψους 2,5 δις ευρω.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015 και ένα υποβρύχιο είναι ήδη έτοιμο.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε σχετική απάντηση που έδωσε προς το κανάλι ARD, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η Τουρκία μακροπρόθεσμα ενδιαφέρεται για την αυτονομία της σε θέματα εξοπλισμών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει πως οι εταίροι του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, στο πνεύμα καλής γειτονίας θα έχουν μια εποικοδομητική συνεργασία, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο».

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top