ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για τη διαμόρφωση πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για τη διαμόρφωση πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου

Η κυβέρνηση, θέλοντας να διαφυλάξει την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και να αναδείξει τον σύγχρονο πολιτισμό της, και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, ανέπτυξε συνειδητά μια σειρά δράσεων, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου, στη βάση της ουσιαστικής πολιτιστικής πολιτικής του κράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.



Σε χαιρετισμό του, στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου του ΘΟΚ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 29/5, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει σωρεία αναφορών σε αποφάσεις, αλλά και έργα που έχουν γίνει κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τις προηγούμενες πενταετίες, σημειώνοντας ότι «το πιο πρόσφατο είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας για ανταλλαγές, είναι επίσης η συμμετοχή μας στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας με την παρουσία μας στην Επίδαυρο και αλλού, είναι η παρουσία μας, η παιδεία μας, στο θέατρο όπου πλείστοι τόσοι των καταξιωμένων ηθοποιών μας ξεκίνησαν από θεατρικές σχολές της Ελλάδας, είτε του Καρόλου Κουν είτε του Εθνικού Θεάτρου είτε τόσων άλλων διακεκριμένων σχολών θεάτρου της Ελλάδας.

«Είναι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε», πρόσθεσε, «για να διευρύνουμε τον πολιτιστικό κύκλο των πολιτικών που ακολουθούμε, είτε αυτές αναφέρονται σε οικοδομήματα ή πολιτικές που συμβάλλουν στο να ενθαρρύνουν νέους στο να συμμετέχουν και να είναι συνδημιουργοί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου».
 
Όπως ανέφερε «το θέατρο ως μορφή τέχνης αποτελεί ένα δημιουργικό κύτταρο, το οποίο συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου», συμπληρώνοντας ότι «αναμφίβολα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου μέσα από τη σύσφιγξη των καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού θεατρικού κόσμου και άλλων χωρών, ως επίσης και μέσα από τις πολυσχιδείς δράσεις και πρωτοβουλίες που διαχρονικά αναπτύσσει συνέβαλε τα μέγιστα στην προαγωγή και την καταξίωση της σπουδαίας αυτής μορφής τέχνης, εμπλουτίζοντας συνακόλουθα την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά μας».

«Μέρος των πρωτοβουλιών του αυτών συνιστά και η απόφαση για τη θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου επιβράβευσης των δημιουργών,  σε μία προσπάθεια ακριβώς ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, αλλά και ουσιαστικής αναγνώρισης της δουλειάς τους. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουμε απόψε και επιβραβεύουμε ανθρώπους που σφράγισαν με την αγάπη και την προσφορά τους το θεατρικό σανίδι», είπε.

Για τον τιμώμενο με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ Βαρνάβα Κυριαζή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι ένας άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομα του με το κυπριακό θέατρο, μέσα από τις διάφορες ιδιότητες με τις οποίες το υπηρέτησε».

Αναφερόμενος στον ηθοποιό Ανδρέα Τσέλεπος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «επάξια τιμάται για τη γενικότερη ενεργή και ξεχωριστή παρουσία του στη θεατρική σκηνή και ιδιαίτερα την υπό κρίση περίοδο, δηλωτική της μεγάλης του αγάπης για την υποκριτική και το θέατρο».

Επίσης, συνεχάρη την Έλενα Κοτασβήλι, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς για τη σκηνογραφική της δημιουργία στην παράσταση του έργου Μινέτι του Τόμας Μπέρνχαρντ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή βράβευση θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για όλους και κυρίως για τους νεότερους ηθοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν με τη δουλειά τους, για τη δημιουργία ακόμη περισσότερων αξιόλογων δράσεων πολιτισμού στην Κύπρο.

«Και είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που θεωρώ θεσμούς και πρωτοβουλίες όπως την αποψινή εκ καθήκοντος απαραίτητες, αφού πέραν του γεγονότος ότι αναγνώριση του έργου των τιμώμενων προσώπων, προβάλλουν την ίδια στιγμή την παιδεία, την ποιοτική παραγωγή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top