logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Επιστρέφει ο θεσμός του Παρατηρητή της Υπαίθρου - Το 93% των πυρκαγιών οφείλονται στον άνθρωπο

 04 Ιουν 2018 Κοινωνία

Οι πυρκαγιές κατά 93% οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε αυτή εκφράζεται από αμέλεια είτε από πρόθεση, δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, κηρύσσοντας τη Δευτέρα (04/06) την έναρξη του διακρατικού Προγράμματος "ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2018" για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, του Οργανισμού REACTION, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και άλλων αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Τράγκολας μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου, όπου εξαγγέλθηκαν κοινές δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι μόνο, στα πλαίσια του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα καλύψει το σύνολο της Κύπρου.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2018, επιστρέφει και ο θεσμός του Παρατηρητή της Υπαίθρου, ενός θεσμού που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μιας και συνέβαλε, όπως αναφέρθηκε, στη δραστική μείωση των πυρκαγιών την χρονιά που εφαρμόστηκε.

Συγκεκριμένα, οργανωμένες ομάδες εθελοντών θα περιπολούν με οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε ανύποπτο χρόνο. Οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται μέρα και νύκτα με στόχο πρώτα από όλα τον περιορισμό του έργου των εμπρηστών αλλά ταυτόχρονα και τον έγκαιρο εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι δεδομένη και ζούμε τις συνέπειες της καθημερινά. Περισσότερο ζούμε τις συνέπειες εμείς τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σημείωσε.

"Μόλις την εβδομάδα που πέρασε ζήσαμε σε κάποιες περιοχές καταστάσεις πλημμυρών με μεγάλο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές ενώ την ίδια ημέρα σε άλλες περιοχές είχαμε πυρκαγιές με τους ίδιους κινδύνους και καταστροφές. Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες ιδιαίτερα της Μεσογείου - Ισπανία, Ιταλία, Ν. Γαλλία και Ελλάδα βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές. Οι ψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι άνεμοι αποτελούν τους κύριους λόγους έναρξης και επέκτασης των πυρκαγιών. Στατιστικά όμως, οι πυρκαγιές κατά 93% οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε αυτή εκφράζεται από αμέλεια είτε από πρόθεση", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις μελέτες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και από στατιστικά στοιχεία και εμπειρίες που ζούμε, οι μεγάλες πυρκαγιές όχι μόνο θα εξακολουθήσουν αλλά θα αυξάνονται σε αριθμό και ένταση, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου ανέφερε ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών την περίοδο του Καλοκαιριού.

"Οι πυρκαγιές καταστρέφουν στο πέρασμά τους δεκάδες εκτάρια γης κάθε χρόνο μαζί με ότι δημιούργησε η φύση αλλά και ιδιωτικές περιουσίες. Μέσα από τα στατιστικά προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών έχουν ως αιτία την ανθρώπινη απροσεξία, την αμέλεια αλλά και την άγνοια των πιθανών κινδύνων", πρόσθεσε.

Από το 2017, συνέχισε, σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, περάσαμε το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, στο επόμενο στάδιο. "Δεκάδες εθελοντές από το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου εκπαιδεύτηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επιπρόσθετα, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκπαιδευτεί επιπλέον 20 άτομα εθελοντές του REACTION και μέλη του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση πυρκαγιών αλλά και στις Πρώτες Βοήθειες", συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι σχεδόν κάθε Καλοκαίρι στη χώρα μας οι πυρκαγιές προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στα δάση και την ύπαιθρο.

Δυστυχώς, σημείωσε, μια νέα απειλή αυτή της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται παγκοσμίως και η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας, θα χειροτεύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως, συνέχισε, χειροτερεύει και λόγω άλλων παραγόντων όπως, η εγκατάλειψη της υπαίθρου που οδηγεί αφενός μεν στην συσσώρευση καύσιμης ύλης και αφετέρου στο ότι οι γεωργικές εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν και δρούσαν και ως αντιπυρικές ζώνες, σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί.

Άλλοι παράγοντες, πρόσθεσε, που βοηθούν στη χειροτέρευση του προβλήματος είναι η αύξηση της εξόδου των κατοίκων των πόλεων για αναψυχή στα δάση, η εξάπλωση της μεμονωμένης κατοικίας και το ότι σχεδόν κάθε γωνιά των δασών και της υπαίθρου είναι προσπελάσιμη.

Ο κ. Αλεξάνδρου διαβεβαίωσε ότι "θα πράξουμε και φέτος στο ακέραιο το καθήκον μας και ότι θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές έτσι ώστε τα δάση που παραλάβαμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές και αν είναι δυνατό σε καλύτερη κατάσταση".

Σε χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος που ανέγνωσε η Πρόξενος Χριστίνα Ζαχαριουδάκη, είπε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται όχι μόνο κοινή ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό αλλά και κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές που ιδίως αυτές οφείλονται σε πυρκαγιές.

Κάθε χρόνο, σημείωσε, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, ο φυσικός πλούτος των δασών μας καταστρέφεται από την πύρινη λαίλαπα. Είναι λοιπόν, συνέχισε, επιβεβλημένη η συνεργασία των χωρών μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων που λαμβάνουν πλέον ανησυχητικές καταστάσεις.

"Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη αναπτύξει τους απαραίτητους διαύλους συνεργασίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ζωντανά παραδείγματα είναι, μεταξύ άλλων, οι τραγικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 και η καταστροφική πυρκαγιά στην Σολέα το 2016. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι χώρες μας στάθηκαν αμέσως η μια δίπλα στην άλλη για την αντιμετώπιση των τραγικών και εκτάκτων καταστάσεων", πρόσθεσε.

Πέραν τούτου, συνέχισε, Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται στενά σε θέματα πυρόσβεσης και σε τριμερές πλαίσιο συνεργασίας με μια ακόμα μεσογειακή χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, το Ισραήλ. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των τριών κρατών, σημείωσε, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες και πάντα σε ετοιμότητα να συνδράμουν η μια την άλλη σε περίπτωση ανάγκης.

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη είπε ότι όπως κάθε  καλοκαιρινή περίοδο, έτσι και αυτό το  καλοκαίρι, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση  των πυρκαγιών, κυρίως  στον τομέα της πρόληψης  εντείνονται περισσότερο.

Είναι ευθύνη όλων μας, σημείωσε, να συμβάλουμε στην προστασία των δασών μας και μείωση των πυρκαγιών, κυρίως με την ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

"Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών αφορά όλους μας. Είναι επιτακτική ανάγκη η συμβολή όλων μας. Πολιτείας και κοινωνίας. Καλώ τους  πολίτες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή και να δημιουργήσουμε μια δυνατή συμμαχία ενάντια στις πυρκαγιές", συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.