ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Ποινικό αδίκημα η είσπραξη €10.000 και άνω

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Ποινικό αδίκημα η είσπραξη €10.000 και άνω

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εγκύκλιό της ενημερώνει τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς ότι η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007 (‘ο Νόμος’), η είσπραξη σε μετρητά για ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10,000), ανεξάρτητα εάν η συναλλαγή διενεργείτε με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες πράξεις που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, από πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 5Α, το οποίο προστέθηκε στο Νόμο με τον τροποποιητικό Νόμο αρ. 13(Ι)/2018, διαλαμβάνει τα ακόλουθα:
 
«5Α. (1) Απαγορεύεται σε πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, στα πλαίσια των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων να εισπράττει σε μετρητά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο
των δέκα χιλιάδων ευρώ (€10.000), ανεξάρτητα εάν η συναλλαγή διενεργείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες της μίας πράξεις που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.
 
(2) Πρόσωπο που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους ή/και πολύτιμα μέταλλα, μηχανοκίνητα οχήματα, έργα τέχνης ή/και αντίκες, κατά παράβαση της προβλεπόμενης στο εδάφιο (1) απαγόρευσης, διαπράττει ποινικό αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης
του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού που εισπράχθηκε σε μετρητά.»

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top