ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Οι ύποπτες κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή -Πληροφορίες που κατέχει η ΚΥΠ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Οι ύποπτες κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή -Πληροφορίες που κατέχει η ΚΥΠ

Τους κινδύνους, οικονομικούς και πολιτικούς, από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας τονίζουν τον τελευταίο καιρό κόμματα, οργανώσεις αλλά και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο Αλέξης Γαλανός είχε μιλήσει για προβληματισμό ανάμεσα στους Αμμοχωστιανούς και διερωτήθηκε, τοποθετούμενος, αν πρέπει να υπάρξει αναβολή.

Μίλησε επίσης για εκμετάλλευση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την κατοχική πλευρά για «καθεστωτικούς λόγους».

Την Πέμπτη (19/7) η ΕΔΕΚ διοργανώνει διαμαρτυρία κατά του ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας, στην οποία τα έργα, από την πλευρά των ελεύθερων περιοχών, έχουν ολοκληρωθεί πριν το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιουλίου.

Ενστάσεις υπάρχουν τόσο για τον ενδεχόμενο «αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος Ελληνοκυπρίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών» όσο και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης τουριστών από την ελεύθερη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Μάλιστα, τόσο ο κ. Γαλανός όσο και άλλοι αντιδρούντες εκφράζουν την άποψη ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενδέχεται να παρουσιάσει εμπλοκές, καθώς ενδεχόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας –εφόσον υπάρχει ήδη στα Στροβίλια- θα βοηθήσει στην ανάπτυξη από τουρκικής πλευράς και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Ωστόσο, υπάρχει και γεωπολιτική πλευρά στο όλο θέμα του ανοίγματος ενός νέου οδοφράγματος στην περιοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ThemaOnline, υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εις γνώση τουρκικές κινήσεις στην περιοχή, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Εδώ και έναν χρόνο, ο κατοχικός στρατός 'σήκωσε' τα πολυβολεία του από την κατεχόμενη πλευρά της Πύλας και τα μετέφερε στη Δερύνεια και απέναντι από την ελεύθερη περιοχή της πόλης.

Αυτή η κίνηση, ενδέχεται να περιλαμβάνεται στο σχέδιο Β’ ή στο όποιο σχέδιο του κατοχικού καθεστώτος και να είναι μέρος της υλοποίησής του.

Περιπλέκει, επίσης, τόσο το αύριο μιας λύσης του Κυπριακού –με μερική ή ολική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων- όσο και το αύριο μιας μη λύσης.

Μπορεί εύλογα κανείς να αναλογιστεί την επικινδυνότητα των τουρκικών κινήσεων. Άλλωστε, όπως απεδείχθη, η κατοχική πλευρά δεν αναγνωρίζεται για την προσφορά της στην ειρήνη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE