ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Έπονται αυξήσεις στις άδειες κυκλοφορίας – Οι «τυχεροί» της Νομοθεσίας – ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Έπονται αυξήσεις στις άδειες κυκλοφορίας – Οι «τυχεροί» της Νομοθεσίας – ΠΙΝΑΚΕΣ

Αλλάζουν τα τέλη αδειών κυκλοφορίας με νέο νομοσχέδιο, το οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Οδικών Μεταφορών Κύπρου.

Αλλαγές έπονται για τα τέλη κυκλοφορίας στο νησί, χωρίς ωστόσο να αφορούν τα ήδη εγγεγραμμένα οχήματα.

Η νέα Νομοθεσία, η οποία ακόμη δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφορά τις εγγραφές καινούργιων αλλά και μεταχειρισμένων οχημάτων τα οποία θα εγγραφούν μετά την έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Όσον αφορά τα νέα οχήματα που θα εγγράφονται μετά την έγκριση του Νομοσχεδίου, όσο παλαιότερο και μεγαλύτερου κυβισμού είναι το όχημα, τόσο πιο αυξημένα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του, ενώ παράλληλα όσο λιγότερους ρύπους εκπέμπει ένα όχημα και όσο πιο νέας τεχνολογίας θα είναι, τόσο πιο ελκυστικές θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας τους.

Τα μέτρα τα οποία προτείνει το Νομοσχέδιο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος:

Μέτρο 1: Ο Φόρος Κατανάλωσης όλων των οχημάτων καταργείται

Το μέτρο αυτό προτείνεται για σκοπούς απλοποίησης του φορολογικού συστήματος οχημάτων και μείωσης των διαδικασιών για την εγγραφή οχημάτων. Από το μέτρο αυτό θα υπάρχει μείωση των εσόδων του κράτους. Όμως, η κατάργηση του Φόρου Κατανάλωσης κρίνεται ως μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση αφού θα βοηθήσει επίσης και στην εξάλειψη στρεβλώσεων που προκαλούνται από τον Φόρο Κατανάλωσης στην αγορά του αυτοκινήτου.

Μέτρο 2: Νέα Τέλη Κυκλοφορίας για οχήματα που θα εγγράφονται για πρώτη φορά

Τα νέα ΤΚ θα βασίζονται στις εκπομπές CO2 (θερμοκηπιακή εκπομπή – υφιστάμενη παράμετρος) και στις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων (νέα παράμετρος – π.χ. οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια κλπ που είναι γνωστά στη βιομηχανία ως «EURO standards»).

Η νέα επιπρόσθετη παράμετρος επιλέγηκε ώστε να λαμβάνεται υπόψιν η αντιρρυπαντική τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο κατασκευής του οχήματος, άρα θα εφαρμόζεται, ως επιπρόσθετο τέλος, σε μεταχειρισμένα οχήματα που εγγράφονται για πρώτη φορά.

Τα έσοδα από τα Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1 που θα εγγράφονται για πρώτη φορά στη Δημοκρατία, θα είναι αυξημένα, ώστε να ανακτηθεί σταδιακά, εντός των επόμενων ετών, η απώλεια εσόδων λόγω της κατάργησης του Φόρου Κατανάλωσης.

 

Η υφιστάμενη παράμετρος: 

 

Η νέα παράμετρος: 

Μέτρο 3: Κίνητρο για απόσυρση οχημάτων κατηγορίας Μ1 και Ν1, ηλικίας 15 ετών και άνω

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, προβλέπεται κίνητρο για απόσυρση, με πρόβλεψη για μηδενικό Τέλος Εγγραφής (€150) και μηδενικό Τέλος Κυκλοφορίας για συγκεκριμένη περίοδο (5 έτη), εφόσον αποσυρθεί όχημα μεγάλης ηλικίας (15 ετών και άνω) και εγγραφεί μη ενεργοβόρο και νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (EURO 6AD – WLTP και μεταγενέστερο) καινούργιο όχημα κατηγορίας Μ1.

Δείτε αναλυτικά το Νομοσχέδιο πατώντας εδώ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top