ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Αιχμές ΗΠΑ για ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων - Η έκθεση και οι δύο επιχειρηματίες

ΚΥΠΡΟΣ: Αιχμές ΗΠΑ για ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων - Η έκθεση και οι δύο επιχειρηματίες

Αιχμές κατά της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων, αφήνει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η χώρα μας κατονομάζεται σε έκθεση της Κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες που απασχολούν την Κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τη Θεανώ Θειοπούλου («Ο Φιλελεύθερος») στην έκθεση ημερομηνίας 6 Αυγούστου και με τον τίτλο «Report to Congress Pursuant to Section 243 of the Countering America’sAdversaries Through Sanctions Act of 2017 Regarding Interagency Efforts in the United States to Combat Illicit Finance Relating to the Russian Federation», υπάρχουν συγκεκριμένες επισημάνσεις για τη χώρα μας.

Στην ενότητα που αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μάντεκλερ σημειώνει «ανώτεροι υπάλληλοι από το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν εμπλακεί εκτενώς στις κυπριακές Αρχές κατά το τελευταίο έτος για να υπογραμμίσουν τις ανησυχίες ότι η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων και έχουν πιέσει Κύπριους αξιωματούχους να σκληρύνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ενάντια στις απειλές αυτές».

Τα ευάλωτα σημεία που παρουσιάζει η Κύπρος περιλαμβάνουν το χαλαρό πρόγραμμα παραχώρησης ιθαγένειας έναντι επενδύσεων και την αδύναμη εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης οι χαλαρές απαιτήσεις δημιουργίας εταιρειών που εκμεταλλεύονται οι παράνομοι φορείς και τις χρησιμοποιούν για δημιουργία εταιρειών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, οι αμερικάνικες Αρχές βλέπουν ότι προέκυψε κάποια πρόοδος.

Όπως αναφέρεται, «παρόλο που η Κύπρος παραμένει αρμοδιότητα ανησυχίας από την άποψη της ρωσικής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Διοίκηση βλέπει κάποια σημάδια προόδου». Οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ενός αριθμού Ρώσων, επιχειρηματιών και εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Oleg Deripaska και Victor Vekselberg. Η Κύπρος παγοποίησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

«Τον Μάιο του 2018 η Κύπρος εξέδωσε εγκύκλιο με εντολή στις τράπεζές της να αντιμετωπίσουν ορισμένους παράνομους χρηματοοικονομικούς κινδύνους από τις εταιρείες κέλυφος, ιδίως τις προκλήσεις που αφορούν στην επαλήθευση του προφίλ των πελατών».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top