ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη στη Λευκωσία η συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου με την Αίγυπτο

Υπεγράφη στη Λευκωσία η συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου με την Αίγυπτο

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ.

Για το σκοπό αυτό, είπε, θα συσταθεί εντός των επομένων 30 ημερών, Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

 «Η σημερινή υπογραφή αποτελεί σημαντικό ορόσημο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνιστά για τη χώρα μας ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς τον στόχο της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) – συγκεκριμένα αέριο από το «Αφροδίτη» – προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Είπε επίσης ότι ενισχύει τις κοινές προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για δημιουργία των συνεργιών που απαιτούνται για την προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην ΕΕ των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού και διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και διαδρομών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό, είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας, γι’ ακόμα μια φορά, τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Επιπρόσθετα, είπε, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών για υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών. Θα συμμορφώνονται, συμπλήρωσε, σε κάθε περίπτωση, με τις διεθνείς Συνθήκες και το κράτος δικαίου και, φυσικά, με τα πρότυπα και τις πρακτικές της ΕΕ όσον αφορά στο περιβάλλον και την ασφάλεια. Θα πρέπει, επίσης, οι δύο χώρες να καταρτίσουν και να ελέγχουν σε τακτική βάση, τα κατάλληλα εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η γεωπολιτική ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, ο μόνος τρόπος να κτιστεί εμπιστοσύνη και να επιτευχθεί πραγματική ενίσχυση σχέσεων.

 

Η Αίγυπτος ως ενεργειακός κόμβος για Μεσόγειο και Ευρώπη

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων στα κοιτάσματα της Κύπρου, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση περαιτέρω διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Σημείωσε παράλληλα τη συμβολή της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών έργων σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

« Το ενεργειακό δυναμικό της λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή. Η ενέργεια είναι μια ευκαιρία για νέες πολιτικές εταιρικές σχέσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή», είπε.

Τόνισε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου σε σχέση με το ενεργειακό μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της θέσης της και της διαθέσιμης υποδομής της, την οποία όπως είπε μπορεί να μοιράζεται με γειτονικές χώρες. Αυτό είναι δυνατό, όπως είπε, μόνο μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες και την ενσωμάτωση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Αίγυπτος, είπε μπορεί να γίνει περιφερειακός κόμβος για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και μέσω αυτού μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

 «Η συνεργασία εντός της Μεσογείου βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας και θα παραμείνει στα επόμενα χρόνια. Η μακρόχρονη κοινή μας προσπάθεια είναι να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση που θα βοηθήσει την περιοχή της Μεσογείου να είναι ευημερούσα», κατέληξε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

 

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου

Η Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διεύρυνσης, της Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville, εξήρε τη σημασία και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας την ευκαιρία στις χώρες της περιοχής να ενισχύσουν την ενεργειακής τους ασφάλειας, και τις οικονομίες τους και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς περιφερειακής συνεργασίας.

Περαιτέρω η κα. Bournoville μετέφερε, τρία σημαντικά μηνύματα όπως τα χαρακτήρισε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο είναι πως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της περιοχής ως κόμβου φυσικού αερίου και μελλοντικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προμήθεια φυσικού αερίου από την περιοχή ως σημαντική εναλλακτική πηγή και διαδρομή, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πολιτική ενεργειακής διαφοροποίησης της ΕΕ», ανέφερε.

Το δεύτερο μήνυμα, αφορούσε τη σημασία και την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως αγοράς για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Όπως είπε η ΕΕ θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου μέσα στα επόμενα χρόνια, λόγω της μείωσης των πόρων από τα δικά της κοιτάσματα. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια ενοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου που παρέχει στους επενδυτές μια σταθερή και αξιόπιστη διέξοδο για το φυσικό αέριο. Αυτό όπως είπε, σε συνδυασμό με την γεωγραφική με εγγύτητα και το μέγεθος των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάνει την ΕΕ ιδανικό εταίρο για την προώθηση των  πολύ σημαντικών επενδύσεων  που θα χρειαστούν για να αξιοποιηθούν οι τεράστιοι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τρίτο μήνυμα αφορά τον αριθμό των εναλλακτικών διαδρομών φυσικού αερίου που υπάρχουν. Όπως είπε, η περιοχή έχει αρκετό φυσικό αέριο για διάφορες διαδρομές που δεν αποκλείουν η μια την άλλη και θα μπορούσαν να  διευκολύνουν την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων για διερεύνηση. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον αγωγό EastΜed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ.

Τόνισε επίσης τη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην προώθηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας και στη χρήση των τερματικών που ήδη υπάρχουν στην Αίγυπτο.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή η διακρατική συμφωνία είναι η πρώτη που γίνεται με τη διαδικασία της ex ante γνωμοδότησης από την Επιτροπή για τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία διαδικασία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2017. 

 «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει  παίζει το ρόλο του μεσολαβητή για το σκοπό αυτό παρέχοντας πολιτική στήριξη, διπλωματία, τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση προς το αμοιβαίο όφελος του λαού και των οικονομιών μας», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται χρειαστεί την έγκριση από την κυπριακή Βουλή, κάτι για το οποίο ωστόσο, αναμένεται σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top