ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκρηξη Άντρου για Κυπριακό και «νέες ιδέες» Προέδρου - «Είναι προδοτικό...»

Έκρηξη Άντρου για Κυπριακό και «νέες ιδέες» Προέδρου - «Είναι προδοτικό...»

Η τακτική που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση στο Κυπριακό τους τελευταίους 15 μήνες έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών. 

Αυτό ανέφερε την Τετάρτη (3/10) ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι είναι προδοτικό να συζητιέται λύση δύο κρατών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους».
 
Την ίδια ώρα ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί τη Δευτέρα δεν συγκλήθηκε  Εθνικό Συμβούλιο αλλά Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων και σημείωσε πως, «θα πάμε να ακούσουμε και σίγουρα να πούμε πολλά».
 
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λεμεσού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο σωστό περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως το περιεχόμενο της ΔΔΟ «καταγράφεται σε επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία λέμε ότι σεβόμαστε, αυτό καταγράφεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αυτό καταγράφεται στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ». 
 
«Ως εκ τούτου, αν θέλουμε πραγματικά λύση, μέσα σε αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να την αναζητήσουμε», είπε και εξήγησε τους λόγους που το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
 
Ο πρώτος, συνέχισε, είναι πως «με την τακτική που έχει ακολουθήσει (ο ΠτΔ) μετά το Κραν Μοντανά, έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους, όποιοι και να είναι αυτοί - είτε η Τουρκία, είτε κάποιοι εδώ στην Κύπρο, υπάρχει και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι είναι από τον ίδιο τον Πρόεδρο που ξεκινούν κάποια πράγματα, αλλά εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο - να θέτουν επί τάπητος λύση δυο κρατών, που μιλούμε για διχοτόμηση».
 
Υπογραμμίζοντας πως «είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι η διχοτόμηση απλά θα σημαίνει τη συνέχιση της ζωής μας, όπως ακολουθεί σήμερα μια πορεία», ο Άντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι «η διχοτόμηση θα είναι η αφετηρία νέων περιπετειών για την Κύπρο, αφού θα έχουμε δίπλα μας ένα τουρκικό κράτος, το οποίο σε κάποιο στάδιο θα αναζητήσει ζωτικό χώρο να επεκταθεί και ο ζωτικός χώρος δεν θα είναι η θάλασσα, αλλά θα είναι το νότιο μέρος της Κύπρου».
 
Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η όποια συζήτηση περί λύσης δυο κρατών και πρόσθεσε «είναι προδοτικό να συζητιέται η λύση δυο κρατών».
 
Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πουν ποιο είναι το σχέδιο τους για να αποτραπεί ο «Πορθητής» να κάνει γεωτρήσεις και πως δεν αρκεί να λένε ότι υπάρχει σχέδιο Β’.

«Πρέπει να είναι πειστικό αυτό το σχέδιο για να μην επιτρέψει στον 'Πορθητή' να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και ελπίζω και εύχομαι να μην μας πουν αύριο ότι τη γεώτρηση την έκαναν στη δική τους περιοχή. Η Κύπρος μια είναι», συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε ότι θα είναι «τεράστια η ζημιά που θα προκληθεί στην Κύπρο αν αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και κάλεσε την Κυβέρνηση να ακούσει «τι λένε οι φίλοι μας, οι οποίοι μας λένε ότι θα δυσκολευτούν αυτή τη φορά να σταματήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Το σημαντικότερο ωστόσο, για τον κ. Κυπριανού, είναι οι αλλαγές που, όπως είπε, συντελούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα «σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να συζητούμε μαζί τους για τη λύση η οποία θα φέρει την απελευθέρωση και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας».
 
«Αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν συζητά για το Κυπριακό», είπε και επανέλαβε την άποψη πως η Κυβέρνηση δεν έπραξε οτιδήποτε τους τελευταίους 15 μήνες για να συμβάλει στη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «γιατί Συμβούλιο Αρχηγών και όχι Εθνικό Συμβούλιο, διότι οι μόνοι που θα προστεθούν είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρώην και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας". "Θα πάμε να ακούσουμε και σίγουρα έχουμε να πούμε πολλά», συμπλήρωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα πριν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβεί στη Νέα Υόρκη, απάντησε πως «ο ΠτΔ έχει την ευθύνη χειρισμού του Κυπριακού και αυτό το σεβόμαστε και του το αναγνωρίζουμε, αν όμως θέλει να είναι πιο ισχυρός και πιο σοφός, καλό θα ήταν να ακούσει όλες τις απόψεις πριν μεταβεί στην έδρα των Η.Ε.».
 
«Ακούσαμε με έκπληξη ότι κατέθεσε ιδέες και σκέψεις που αποφάσισε μόνος του και δεν συζήτησε με κανέναν», είπε ο Άντρος Κυπριανού και υπέδειξε πως ο ΠτΔ «αναλαμβάνει λοιπόν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις».
 
Τέλος, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί «ότι η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός και την ίδια στιγμή ότι, αν βάλουμε όλοι μας τον ώμο μας από κάτω, πολύ πιο εύκολα θα στηριχθεί μια λύση του Κυπριακού, παρά να βάζει μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ώμους του».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top