ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Υπουργικό το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού - Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

Στο Υπουργικό το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού - Στη Βουλή ο Προϋπολογισμός

Προς έγκριση τίθεται την Τρίτη (9/10) στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού το οποίο θα υποβάλει η Κύπρος στην ΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις το Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει και τυπικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου Υπεύθυνου Παιχνιδιού, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ως γνωστόν έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού, το οποίο η Κύπρος όπως και κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλει ούτως ώστε να εξεταστεί, να κριθεί στα πλαίσια του εαρινού ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Όπως είπε, στην ΕΕ εφαρμόζονται πλέον αυστηροί κανόνες στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης, αφού η ίδια η σταθερότητα της ευρωζώνης εξαρτάται από τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών-μελών την οποία η Κύπρος όπως, ανέφερε, τηρεί με αυστηρότητα και με ξεκάθαρο τρόπο.

Τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης εκ μέρους κάθε κράτους, επειδή, όπως είπε, η λειτουργία σε ένα περιβάλλον κοινού νομίσματος δημιουργεί υποχρεώσεις.

«Η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση σε ένα κράτος εύκολα μπορεί να μεταδοθεί και να επηρεάσει αρνητικά τα υπόλοιπα», σημείωσε.

Θετικές οι επαφές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
-------------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς αναφορικά με τις πρόσφατες επαφές στο Λονδίνο για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εικόνα της Κύπρου έχει σαφώς βελτιωθεί επειδή έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες πρώτα και κύρια από τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι έχουν συμβάλει σωστές, υπεύθυνες πολιτικές και πάνω σε αυτή τη βάση είναι εξίσου σημαντικό η Κύπρος να είναι σε διαρκή επαφή με την διεθνή επενδυτική κοινότητα, να ενημερώνει τους δυνητικούς επενδυτές για τις κινήσεις, για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, μια μικρή οικονομία, δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά μέσα απ΄ την ενημέρωση, την επαφή και στη βάση της ουσιαστικής δουλειάς που πρέπει να γίνεται επί του εδάφους, θεωρώ ότι μπορούμε ακόμα περισσότερο να διευρύνουμε τις προοπτικές, τις ευκαιρίες και για ντόπιες αλλά και για ξένες επενδύσεις», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι και στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη, τις οποίες επισκέφθηκαν πρόσφατα πολυμελείς κυπριακές αντιπροσωπείες, η εικόνα είναι θετική. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με κανένας τρόπο δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός και ότι οι επενδύσεις θα έρχονται επειδή «κάναμε δυο πράγματα».

«Χρειάζεται επιμονή, συνέπεια, συστηματική επαφή, ενημέρωση», συμπλήρωσε.

Δεν μας ανησυχεί η αύξηση του πληθωρισμού
--------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για τη αύξηση 3,1% του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο και κατά πόσον κάτι τέτοιο δημιουργεί ανησυχίες, ο ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι «κατ’ ακρίβεια ο πληθωρισμός κινείται πολύ πιο κάτω, παρά την μηνιαία αύξηση, από τον μηνιαίο στόχο του 2%».

«Συνεπώς υπάρχει περιθώριο, δεν έχει με κανέναν τρόπο προσεγγίσει τα σημεία που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανησυχητικό το επίπεδο του πληθωρισμού το οποίο είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι συγκαταλέγεται στους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Ερωτηθείς για επικείμενη αξιολόγηση της Κύπρου από τον οίκο Fitch, ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις.

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι στη βάση και λόγω των δύσκολων αποφάσεων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τον τραπεζικό τομέα, εξασφαλίστηκε μια σειρά από αναβαθμίσεις και η Κύπρος επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε», είπε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο «Εστία», ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει αυτή τη στιγμή τα σχόλια και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top