ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΠΟΣΠΦ καλεί τους εμπλεκόμενους στην υγεία να στηρίξουν την εφαρμογή ΓεΣΥ

Η ΠΟΣΠΦ καλεί τους εμπλεκόμενους στην υγεία να στηρίξουν την εφαρμογή ΓεΣΥ

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στην υγεία όπως στηρίξουν την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας προς όφελος του Κύπριου πολίτη και του ασθενή και παράλληλα καλεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να ενημερώσει τον κάθε ένα γιατρό ξεχωριστά για τους όρους συμμετοχής στο ΓΕΣΥ και από εκεί και πέρα ελεύθερα να αποφασίσει για την ένταξη του ή όχι.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανακοίνωση του Δρ. Χάρη Αρμεύτη, η ΠΟΣΠΦ ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που εκφράζονται από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, αντιπροσωπεύουν τις θέσεις της ΠΟΣΠΦ και των μελών της. Προσθέτει πως «το ΓεΣΥ σίγουρα δεν είναι το τέλειο σύστημα υγείας και όσοι προσδοκούν σε αυτό μάλλον δεν θέλουν ποτέ να εφαρμοστεί γενικό σύστημα υγείας, αλλά το ΓΕΣΥ βασίζεται πάνω σε σωστούς πυλώνες όπως αυτούς της καθολικότητας, της αλληλεγγύης, της επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου και της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας».

 «Αναγνωρίζουμε ότι το ΓΕΣΥ θα έχει προβλήματα στην εφαρμογή του. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται από το θεσμικό όργανο των ιατρών ΠΙΣ τις οποίες και εμείς συζητούμε και προσπαθούμε μέσα από τη δική μας παρέμβαση να επιλύσουμε. Επίσης και εμείς έχουμε τους δικούς μας προβληματισμούς και ανησυχίες τις οποίες συζητούμε με τον ΟΑΥ, με στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, μέσα από έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο», σημειώνει.  

Όπως προσθέτει «σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα των γιατρών να αποφασίσουν μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και σωστή πληροφόρηση αν θα συνεργαστούν και ενταχθούν στο ΓΕΣΥ ή αν θα επιλέξουν να παραμείνουν εκτός», για να σημειώσει ότι «παρόλα αυτά,  κανένας δεν έχει δικαίωμα να εργάζεται και να παροτρύνει και άλλους για την ανατροπή της μεταρρύθμισης της υγείας και να στερήσει από τον Κύπριο πολίτη το δικαίωμα του σε ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».      

Επιπλέον, αναφέρει πως η ίδια υποστηρίζει το διαχωρισμό της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου και της έγκαιρης καταβολής της, κάτι που έχει συζητήσει τόσο με τον Υπουργό Υγείας όσο και με τον ΟΑΥ.  

Τέλος, αναφέρει ότι το ΓΕΣΥ που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων καθορίζεται ως μονοασφαλιστικό και οι οποιεσδήποτε συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό δεν προσθέτουν τίποτε στην όλη συζήτηση που πρέπει να επικεντρώνεται σήμερα στην επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.   

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top