ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για επιστροφή ΦΠΑ που αφορά αγορά οικοπέδου για πρώτη κατοικία

Σχέδιο για επιστροφή ΦΠΑ που αφορά αγορά οικοπέδου για πρώτη κατοικία

Σχέδιο Υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή 14% ΦΠΑ για αγορά οικοπέδου για πρώτη κατοικία.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ότι στο επόμενο 15νθήμερο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, σχέδιο με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 που σκοπό θα έχει την επιστροφή του 14% του ΦΠΑ που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν πολίτες για αγορά οικοπέδου για σκοπούς πρώτης κατοικίας, μετά την επιβολή 19% ΦΠΑ στη μη αναπτυγμένη οικοδομήσιμη γη.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος του Υπουργείο Οικονομικών, η πρόταση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2018 έτσι ώστε να καλύψει και όσους πολίτες έχουν ήδη προβεί στην αγορά γης για τον συγκεκριμένο σκοπό με την επιστροφή του 14% του ΦΠΑ. Σημείωσε ότι είναι έτοιμη η σχετική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνεται και στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2019.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για να ψηφιστεί ο ΦΠΑ πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία «έπρεπε να μεριμνήσουμε για τα νεαρά ζευγάρια που αγοράζουν ένα οικόπεδο για να κτίσουν το δικό τους σπίτι και σήμερα πληρώνουν ΦΠΑ 19%», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε ότι πριν τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 θα υπάρχει σχέδιο ενώπιον μας για επιστροφή του 14% του ΦΠΑ».

«Θα πληρώνουν 19% ΦΠΑ, θα τους επιστρέφεται το 14% και άρα μόνο 5% θα είναι το κόστος στην αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση και για αυτό θα γίνει και αλλαγή στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Για ένα άλλο θέμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με την εισαγωγή του 18% πάνω στην πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας δημιουργούνται συχνά διαφορετικές ερμηνείες και πρόσθεσε ότι το γραφείο του Εφόρου Φορολογίας κάποιες πωλήσεις κρίνει ότι πληρώνεται φορολογία ως εισόδημα που φτάνει μέχρι και το 35% και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ότι είναι μια μεμονωμένη πράξη και πληρώνεται φόρος για κεφαλαιουχικά κέρδη που είναι 20%.

«Αυτές οι διαφορετικές φορολογίες με ερμηνείες που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα υπάρχουν κάποιοι που τις αμφισβητούν, είναι και ευθύνη του νομοθέτη και της Κυβέρνησης να το ξεκαθαρίσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να καθοριστεί ένας συντελεστής που να είναι για όλες τις περιπτώσεις και να γνωρίζει ο πωλητής την ώρα που κάνει την πράξη ποιο θα είναι και το φορολογικό του βάρος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι τον Νοέμβριο του 2017 πέρασε από τη Βουλή με πλειοψηφία το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ ύψους 19% στα οικόπεδα, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα διεκδίκησα τη μείωση αυτής της φορολογίας στο 5% όταν πρόκειται για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας, ένα μέτρο που θα στήριζε κυρίως νεαρά ζευγάρια και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία όπου ζήτησε το ΑΚΕΛ να συζητηθεί το θέμα, έχουμε ενημερωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση σε δύο εβδομάδες θα καταθέσει σχέδιο προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη με καθυστέρηση ενός χρόνου για την οποία εκφράζουμε την ικανοποίηση μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι είχε δοθεί υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αβέρωφ Νοεφύτου ότι θα είχαμε σύντομα ενώπιον μας συγκεκριμένη νομοθεσία για να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αγορά γης για απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια όπου από 19% ΦΠΑ να μετατραπεί στο 5%.

Ανέφερε ότι με τη μείωση του ΦΠΑ θα μπορέσουμε να δώσουμε μια άνεση στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν γη για την πρώτη τους κατοικία και πρόσθεσε ότι «σήμερα είδαμε ότι και οι δικές μας πιέσεις είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει συνέπεια από την Κυβέρνηση σε αυτή την υπόσχεση με δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το επόμενο 15νθημερο θα είναι έτοιμη η πρόταση η οποία θα περιλαμβάνεται και στους προϋπολογισμούς για το 2019 με τροποποίηση τους για να περιληφθεί αυτή η πρόνοια.

Ο πιο δόκιμος τρόπος είναι η επιστροφή του 14% ΦΠΑ για περιπτώσεις που έχουν αναδρομική ισχύ για αγορά γης από την 1η Ιανουαρίου του 2018, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η επιβολή ΦΠΑ πάνω στην κατοικία πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολο της γιατί κατά τη διάρκεια της ψήφισης της νομοθεσίας έγιναν πολύ σοβαρά λάθη που έχουν δημιουργήσει ανισότητες.

Ανέφερε ότι "η νομοθεσία που περιμένουμε όλοι μπορεί να έχει οφέλη, αλλά όπως ομολόγησαν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών μιλούμε για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ζευγαριών" και δεν θα έχει ουσιαστικά οφέλη στην κοινωνία και στην αγορά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top