ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: 'Αδυνατούν να απαντήσουν ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση'

ΓΓ ΑΚΕΛ: 'Αδυνατούν να απαντήσουν ΔΗΣΥ και Κυβέρνηση'

Σειρά ερωτημάτων θέτει για τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σειρά ερωτημάτων, μερικά εκ των οποίων υπέβαλε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο χωρίς να πάρει απάντηση, έθεσε σήμερα δημόσια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο είτε για ανευθυνότητα στους χειρισμούς, είτε ότι ο Πρόεδρος «δεν θέλει να πει στο Εθνικό Συμβούλιο τι πραγματικά έχει στο μυαλό του».

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα ερωτήματα προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού και τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου.

«Γιατί ο κ. Αναστασιάδης έθεσε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στον κ. Τσαβούσογλου και έπειτα ζήτησε απόψεις από τα κόμματα για το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάμει; Πώς αυτό βοηθά στη συλλογική διαχείριση του Κυπριακού την οποία επαγγέλλεται η Κυβέρνηση και για την οποία τις τελευταίες ημέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθεί να μας πείσει ότι καθοδηγεί την κυβέρνηση;»

Διερωτήθηκε, επίσης, ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θέλει να αφαιρέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την κεντρική κυβέρνηση και να μεταφέρει στις συνιστώσες οντότητες, πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα του κράτους, με μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων στις συνιστώσες οντότητες.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε ακόμα πώς επιλύονται τα βασικά ζητήματα που επικαλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του εδαφικού και του περιουσιακού κ.α.

«Από πού ως πού ο κ. Τσαβούσογλου λέει σήμερα να ξεκαθαρίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ποια λύση θέλουμε, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη; Γιατί λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι το Μάιο; Η ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς η αντίθετη. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τα ζητήματα η Κυβέρνηση με δημόσια της δήλωση;».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και τελικά φαίνεται ότι «είτε δεν έχει πρόταση, είτε έχει πρόταση, αλλά δεν μας τη λέει. Συνεπώς είτε χειρίζεται το κορυφαίο πρόβλημα του τόπου με ανευθυνότητα και προχειρότητα, είτε δεν θέλει να πει στο Εθνικό Συμβούλιο τι πραγματικά έχει στο μυαλό του».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το πρόβλημα δεν είναι το ΑΚΕΛ που θέτει αυτονόητες ερωτήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ που αδυνατούν να τα απαντήσουν.

Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή και τις επαφές της κ. Λουτ όταν επιστρέψει, ο Άντρος Κυπριανού είπε τι εύχεται να γίνει «που δεν πιστεύω δυστυχώς ότι θα γίνει. Εύχομαι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Αναστασιάδης για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκία, είπε, είναι επεκτατική, προκλητική, αδιάλλακτη, επιθετική, «όσα επίθετα θέλουμε να της δώσουμε. Ξέρουμε ποια είναι η Τουρκία, ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Εμείς για να λύσουμε το Κυπριακό χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκεί να πάμε με συνέπεια και προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης. Όχι με αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και με πολύ αμφισβητήσιμες ιδέες και σκέψεις».

Εάν θέλουμε πραγματικά να υποχρεώσουμε την Τουρκία να συνεργαστεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία είτε να την εκθέσουμε για την αδιαλλαξία, την επιθετικότητα, την προκλητικότητα, τις επεκτατικές της βλέψεις, πρόσθεσε, «αυτός είναι ο δρόμος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Σχολιάζοντας την άποψη κάποιων για εγκατάλειψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επειδή συζητούμε εδώ και χρόνια και δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «καταλαβαίνουν ποια είναι η εναλλακτική επιλογή; Θεωρούν ότι δεν μπορούν να πετύχουμε την ΔΔΟ, που την χαρακτηρίζουν υποχωρητική, και μας λένε ότι θα πετύχουμε λύση ενιαίου κράτους. Στη βάση ποιας λογικής;».

Ποιο μυαλό, ανθρώπινο και λογικό – συνέχισε ο κ. Κυπριανού – μπορεί να δεχθεί ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε μια υποχωρητική λύση και θα πετύχουμε μια ιδανική λύση όπως την θέλουν οι Ε/κ. Να μας εξηγήσουν τη μεθοδολογία και τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Είναι εύκολο να λέμε συνθήματα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «με τα συνθήματα το 1974 και τα κούφια λόγια, χάσαμε ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας και αγωνιζόμαστε μέχρι σήμερα να το απελευθερώσουμε και να το επανενώσουμε με την υπόλοιπη μας πατρίδα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες, το θέμα με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία συζήτησε ο Πρόεδρος με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top