ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απέστειλε ο Α. Τσίπρας προς τους αρχηγούς των κομμάτων

Επιστολή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απέστειλε ο Α. Τσίπρας προς τους αρχηγούς των κομμάτων

Επιστολή προς τους Προέδρους των πολιτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, απέστειλε, σήμερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που αναμένεται να εκκινήσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων.

Εκθέτοντας τα επιχειρήματά του για την αναγκαιότητα υλοποίησης «ώριμων αλλαγών» στο Σύνταγμα της Ελλάδας, που δύνανται «να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος», ο κ. Τσίπρας καλεί τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων να μετάσχουν εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, απέχοντας «από τις σκοπιμότητες και τις δουλείες του βραχέος πολιτικού χρόνου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και λήξη της μνημονιακής περιόδου στην Ελλάδα, «έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής […] απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία».

Η λήξη αυτής της περιόδου σηματοδοτεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, μια ευκαιρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, καθώς και ενίσχυσης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, με «κορυφαία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί ώριμη απαίτηση και ανάγκη, τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης χρειάζεται να περιληφθούν ζητήματα όπως «η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών», τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλεί τις κοινοβουλευτικές δημοκρατικές δυνάμεις να αδράξουν την ευκαιρία υλοποίησης των αναγκαίων Συνταγματικών αλλαγών, με συναίσθηση του θεσμικού βάρους και της σημασίας της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Αντιδρώντας στην επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την –ξεχασμένη και από τον ίδιο– Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις».

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι η θέση της είναι «να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή».

Το Ποτάμι, από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαναλαμβάνει της επτά βασικές προτάσεις του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι «θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων».

Το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του», και διευκρινίζει ότι «το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top