logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση

 30 Οκτ 2018 Πολιτική

Την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας και την υποστήριξή της προς τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του, την Τρίτη (30/10) το βράδυ, σε δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.Εκφράζοντας την εκτίμηση της κυπριακής πολιτείας προς την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την προσφορά της στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, και η συνεχής διαβούλευση της πολιτείας με διακεκριμένους επιχειρηματίες, όπως εσείς, που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις διεθνείς αγορές, τον ανταγωνισμό και τις ιδιαιτερότητες του ναυτιλιακού τομέα, κατέστησαν την Κύπρο πρωταγωνιστική δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας».

Όπως υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, ο ναυτιλιακός τομέας διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας καθοριστικά στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο καινοτόμος σχεδιασμός στον ναυτιλιακό τομέα και η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης.

«Με τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και την ενεργοποίηση του από την 1η Μαρτίου 2018, αποσκοπούμε τόσο στην αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, όσο και στη συγκρότηση ενός καλά δομημένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδιασμού», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό One Stop Shipping Centre», το οποίο θα προωθήσει «στρατηγικές και πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κύπρου».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ειδική αναφορά στη σημασία ύπαρξης ενός ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο στην περίπτωση της ναυτιλίας ενισχύθηκε παρά την οικονομική κρίση, όπως ανέφερε, με τη συνεχή παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων. «Αυτό συνέτεινε ουσιαστικά στο να διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή τον 11ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κύπρο να αποτελεί την ίδια ώρα παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, με μια σειρά μέτρων, όπως η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης όλων των τομέων της ναυτιλίας, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η δημιουργία νέων ναυτιλιακών γραφείων στο εξωτερικό, με στόχο την προβολή των πλεονεκτημάτων της κυπριακής σημαίας και της Κύπρου ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών.

Επίσης η στοχευμένη προσέλκυση επενδυτών, η αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαδικτύου, η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Εθνική Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Κύπρου, η προώθηση της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της ναυτιλίας, με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και την ευρύτερη περιοχή δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία για να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες, μέσω σχετικών συνεργειών, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό με την Ελλάδα ή το ελληνικό νηολόγιο, καθώς επιδίωξή της είναι η κυπριακή και η ελληνική ναυτιλία να εκσυγχρονίζονται ποιοτικά και ποσοτικά και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα. 

«Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο δυνατό μας σύμμαχο στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές επίπεδο και η αλληλοϋποστήριξη, ο σεβασμός και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών οδηγούν στη στενή μας συνεργασία, την οποία ενδυναμώνουμε με κάθε δυνατόν τρόπον, προς όφελος του συνόλου», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.