ΔΙΕΘΝΗ

Ο γερμανικός Τύπος για τη μάχη διαδοχής της Μέρκελ

Ο γερμανικός Τύπος για τη μάχη διαδοχής της Μέρκελ

Με μια «αιφνιδιαστική» (όπως χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς αναλυτές) ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τη Δευτέρα το βράδυ, o πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των CDU/CSU (Χριστιανοδημοκρατων-Χριστιανοκοινωνιστων)  νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής θυγατρικής της BlackRock, Φριντριχ Μερτς, εμφανίζεται ως ο τρίτος – προς το παρόν – μνηστήρας διαδοχής της Μέρκελ (μετά τη νυν Γ.Γ. του κόμματος Ανεγκρετ Καρενμπαουερ και τον Υπ. Υγείας Γενς Σπαν) στην προεδρία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), στην ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

 


«Ο Αντι-Μέρκελ», όπως χαρακτηρίζει τον Μερτς – μεταξύ άλλων – η Süddeutsche Zeitung, θεωρείται από τα συντηρητικότερα στελέχη της παράταξης, αντίθετος με τις εκσυγχρονιστικές επιλογές της Μέρκελ προς μια πιο κεντρώα πολιτική και πιο κοντά στον οικονομικό-επιχειρηματικό κόσμο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που κυκλοφορούν από χτες για τις πιθανότητές του να εκλεγεί ως επόμενος πρόεδρος του CDU, τον φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις των κομματικών στελεχών και φίλων, γεγονός που ήδη εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας και καχυποψίας στους κόλπους του CDU. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ μάλιστα επισημαίνουν σήμερα ότι, αν εκλεγεί στο συνέδριο του Δεκεμβρίου ο Μερτς πρόεδρος, αυτό θα σημάνει το τέλος της καγκελαρίας της Α. Μέρκελ λόγω των κακών σχέσεων που έχουν (τον είχε ωθήσει στην έξοδο από την προεδρία της Κ.Ο. το 2002).

Την ιδια ωρα η εφημερίδα Handelsblatt αναφερει : 
" Θα μπορούσαν όλα να εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Η Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρησή της από το αξίωμα της Προέδρου του CDU δεν προκάλεσε κύματα αναταραχής μόνο στους κόλπους του δικού της κόμματος. Σε δύο εβδομάδες θα ληφθεί απόφαση για την πολιτική τύχη του προέδρου του CSU; Χορστ Ζεεχοφερ, που κατά τη γνώμη πολλών κομματικών φίλων του θα πρέπει κι αυτός σαν τη Μέρκελ να υποστεί τις συνέπειες μετά τις εκλογικές ήττες στη Βαυαρία και την Έσση.

Το SPD (Σοσιαλδημοκρατες) παρακολουθεί μπερδεμένο. Κύριος οίδε αν οι σοσιαλδημοκράτες θα εγκαταλείψουν τις επόμενες μέρες τον Μεγάλο Συνασπισμό. Η πληγείσα αρχηγός του κόμματος Αντρεα Ναλες προσπαθεί μεν μαζί με τον Αντικαγκελάριο Ολαφ Σολτς να υψώσει φράγματα για την προστασία της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά αυτά, λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη βάση του SPD, πολύ γρήγορα θα μπορούσαν να σπάσουν.

Το CSU ροκανίζει την καρέκλα του αρχηγού του και το SPD παλεύει για την επιβίωσή του. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης δίκαια οι πολίτες ρωτούν: Πώς θα ηρεμήσει αυτός ο συνασπισμός και θα κυβερνήσει για το καλό της χώρας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου 2021;

Αλλά και στο CDU, που του αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται άγκυρα σταθερότητας αυτής της κυβέρνησης, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η ανακοινωθείσα ανανέωση του κόμματος κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν αγώνα εξουσίας μακρύ και βασανιστικό. Μέχρι το συνέδριό τους το Δεκέμβριο στο Αμβούργο οι χριστιανοδημοκράτες θα είναι απασχολημένοι αποκλειστικά με τους εαυτούς τους.

Η κούρσα των υποψηφίων για τη διαδοχή της Α. Μέρκελ δεν έχει αρχίσει ακόμα καλά-καλά και όμως ήδη ο καθένας μπορεί να δει τα εσω-πολιτικά χάσματα και τις διαφορετικές τοποθετήσεις των  στελεχών…
Ο Φριντριχ Μερτς ανακοίνωσε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του και από τώρα προκαλεί τέτοια πόλωση μέσα στο κόμμα του, που σπάνια έχει βιώσει το CDU. Ο Μερτς συνιστά ένα rollback στην προ Μέρκελ εποχή. Ούτε οι σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Πράσινοι θα τον αποδεχτούν…

Παράλογη είναι και η κατάσταση του SPD: Οφείλει να στηρίξει μια Καγκελάριο, που δεν την ανέχεται πια ούτε το ίδιο της το κόμμα. Τουλάχιστον ο στενός ηγετικός πυρήνας περί τη Ναλες και τον Σολτς είναι πρόθυμος να το κάνει. Αυτό δείχνει την απόλυτη αδυναμία των σοσιαλδημοκρατών.

Σε παρόμοιες περιστάσεις πολιτικοί ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Γκερχαντ Σρεντερ, Βιλυ Μπραντ ή θα προσπαθούσαν να ορίσουν οι ίδιοι τον Καγκελάριο.
Αλλά η ηγεσία του SPD βυθίζεται στην κινούμενη άμμο της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων της και προσπαθεί πρώτα από όλα να βρει σταθερό έδαφος να πατήσει, πριν μπορέσει να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο. Ο οδικός χάρτης για την κυβέρνηση συνασπισμού, που παρουσίασε η Ναλες αυτήν την εβδομάδα, είναι ένας μικροαστικός λίβελλος αναγκαστικής λύσης".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top