ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: Η Βουλή απαιτεί να σταματήσει το έγκλημα της γενοκτονίας

Συλλούρης: Η Βουλή απαιτεί να σταματήσει το έγκλημα της γενοκτονίας

Η Βουλή απαιτεί το έγκλημα της γενοκτονίας να σταματήσει να διαπράττεται οπουδήποτε στον πλανήτη και από οποιουσδήποτε, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στα εγκαίνια εκθέσεων που διοργάνωσε η Βουλή.

 


Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ομόφωνη έγκριση της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, μέσα σε αυτά τα 70 χρόνια, πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος αυτού, που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ως τέτοιο μας αφορά όλους, άτομα, οργανωμένους φορείς και κράτη».
 
Ανέφερε ότι «μια επικείμενη γενοκτονία μπορεί να κατασταλεί στα αρχικά της στάδια, αν εφαρμοστούν μέτρα όπως η δημιουργία κοινωνικών δομών ενσωμάτωσης όλων των μειονοτήτων, η δημιουργία ίσων ευκαιριών, η καταδίκη της ρητορικής μίσους και των συμβόλων μίσους».
 
«Σε μεταγενέστερα στάδια είναι πλέον απαραίτητη η διεθνής παρεμβολή, με την επιβολή περιορισμών εξοπλισμού και άλλων κυρώσεων σε καθεστώτα που προωθούν τέτοιες απάνθρωπες πολιτικές. Το τελικό στάδιο μιας γενοκτονίας, μετά την εξόντωση, η άρνηση της γενοκτονίας, επιφυλάσσει στους δράστες της την ατιμωρησία και αποδεδειγμένα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές γενοκτονίες», είπε.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερει περαιτέρω ότι «η Κύπρος, λόγω μεγέθους, δεν διαθέτει αρκετή δύναμη σε διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους εναπόκειται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων καταστολής μιας επικείμενης γενοκτονίας».
 
«Αλλά στο στάδιο της άρνησης και στη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας, εκεί και μπορούμε και συμβάλλουμε σε κάθε ευκαιρία. Σε αυτά τα πλαίσια η κυπριακή Βουλή αποτελεί το πρώτο κοινοβούλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναγνώρισε με ψήφισμά της το 1975 την Αρμενική Γενοκτονία. Στις 19 Μαΐου 1994 η Βουλή μας, με ομόφωνο ψήφισμά της, έχει αναγνωρίσει και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τέλος, τον Απρίλιο του 2015 ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων», είπε.
 
Οι τρεις εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν είναι «Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία», «Πόντος - Δικαίωμα στη Μνήμη» και «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top