ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Να προχωρήσουμε σε νέο οικονομικό μοντέλο

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Να προχωρήσουμε σε νέο οικονομικό μοντέλο

Σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τους παραδοσιακούς τομείς και θα ενισχύει τους νέους πρέπει να προχωρήσει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη.


Σε ομιλία του απόψε κατά την 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην οποία παρέστη και απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στις ραγδαίες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα λόγω της τεχνολογικής επανάστασης και σημείωσε ότι «ως μικρή χώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει πάση θυσία να μπούμε στο τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού κόσμου  και να προχωρήσουμε στο απαιτούμενο εκσυγχρονισμό  και στην αναμόρφωση της οικονομίας».

«Κανένα εμπόδιο και κανένας αναχρονισμός δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να προχωρήσουμε σ` ένα νέο, πιο ευέλικτο και πιο δυναμικό οικονομικό μοντέλο», είπε.

Το ΚΕΒΕ, πρόσθεσε, «εκτιμά ότι θα πρέπει σχεδιασμένα και προγραμματισμένα να προχωρήσουμε σ΄ ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τους παραδοσιακούς τομείς και θα ενισχύει τους νέους, ώστε η χώρα μας με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση να έχει μέλλον».

Για το σκοπό αυτό, είπε, «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, στο ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος τόσο για το κράτος και τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία».

Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να δούμε σοβαρά και θεσμοθετημένα το θέμα της ανταγωνιστικότητας», προσθέτοντας ότι «είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που με θέρμη στηρίζουμε τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας». Είπε επίσης ότι το ΚΕΒΕ έχει διεξάγει  μελέτη και έχει οργανώσει συνέδριο για το ζήτημα. «Όλη αυτή η χρήσιμη εργασία βρίσκεται ήδη στα χέρια της Πολιτείας αναμένοντας την πολιτική απόφαση για υλοποίηση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι η ρύθμιση που έγινε για τις αποζημιώσεις όσων υπαλλήλων αποχώρησαν από τον Συνεργατισμό, αλλά και η επιστροφή των αποκοπών στους δημόσιους υπαλλήλους είναι πέραν από τις δυνατότητες της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «κακώς το κράτος «προικοδότησε» τους αποχωρήσαντες από το Συνεργατισμό με τόση ψηλή αποζημίωση, αυξάνοντας και το δημόσιο χρέος».

Προειδοποίησε πως «αν δεν προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά και αν δεν καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το δημόσιο χρέος, κινδυνεύουμε να επανέλθουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Ο κ. Αγκαστινιώτης επανέφερε το πάγιο αίτημα του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από πλευράς των εκπαιδευτικών οργανώσεων . «Μετά από την εμπειρία με τους εκπαιδευτικούς, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες», είπε μεταξύ άλλων.

Θέση του ΚΕΒΕ, είπε, είναι ότι «θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης και καθορισμό ανώτατων ποσοστών διεύρυνσης του κρατικού μισθολογίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως μόνιμη διευθέτηση».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΚΕΒΕ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.  Σύμφωνα με τον ίδιο «απαραίτητη συνισταμένη είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ και η ρητή δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν νέα αιτήματα και συνδικαλιστικοί εκβιασμοί για νέες θέσεις και μισθολογικές αναβαθμίσεις».  

«Aν, όμως, κάποιοι θεωρήσουν το ΓεΣΥ ως «όχημα» για να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία ή μεγαλύτερους μισθούς, τότε τους λέμε ξεκάθαρα ότι θα βρουν το ΚΕΒΕ απέναντι τους», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης επιδόθηκαν και τα Επιμελητηριακά Βραβεία του ΚΕΒΕ στους Κίκη Τρεππίδη (K. Treppides), Άγγελο Γρηγοριάδη (Πρόεδρος CIFA) και Ευγένιο Ευγενίου (Διευθύνων Σύμβουλος της PwC).

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το παρών τους, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι Υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών βιομηχανικών και εμπορικών επιμελητηρίων. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top