ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: 'Με τις αλλαγές θα απλοποιηθεί η απονομή δικαιοσύνης'

Ιωνάς Νικολάου: 'Με τις αλλαγές θα απλοποιηθεί η απονομή δικαιοσύνης'

Θα αυξήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη η μεταρρύθμιση, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Με τις αλλαγές που προωθούνται μέσα από την αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης θα απλοποιούνται τις διαδικασίες, θα μειώνουν το κόστος και θα αυξάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο την Παρασκευή (23/11).
 
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προωθούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, είπε ότι για την Κύπρο, μια χώρα που βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή στην οποία εξελίσσονται πολλά περιστατικά που συνδέονται με τη γενικότερη τρομοκρατία στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι σημαντικό να διαθέτει απαιτούμενο νομικό πλαίσιο και τα εργαλεία να διαχειρίζεται τις εξελίξεις και να συμμετέχει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι ενημέρωσε ακροθιγώς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην απονομή της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι συνεννοήθηκαν με τον κ. Σιζόπουλο να πραγματοποιηθεί άλλη συνάντηση στην οποία πέραν των Βουλευτών θα παραβρεθούν και στελέχη της ΕΔΕΚ ώστε να τύχουν ενημέρωσης για τις σημαντικές αλλαγές και τις καινοτομίες που προωθούνται να γίνουν ώστε να υπάρξει συναντίληψη και να γίνει κοινή προσπάθεια πριν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης οδηγηθεί σε μια κατάρρευση.
 
«Οφείλουμε, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικότατα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά και τα οποία ουσιαστικά έχουν καταστήσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε μια κατάσταση που οδηγείται σε κατάρρευση», συνέχισε ο κ. Νικολάου.
 
«Αν δεν πάρουμε τα μέτρα τώρα τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι μεγαλύτερα και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι για αυτό και θεωρήσαμε χρήσιμο να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα για τις αλλαγές που επιχειρούμε ώστε η προσπάθεια και ο στόχος να είναι κοινός», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις από τη μια και η Κυβέρνηση από την άλλη, μαζί με τη δικαστική εξουσία να επιφέρουμε όλες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα στο οποίο να απονέμεται πραγματική δικαιοσύνη.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση επί «των δύο ζητημάτων που απασχολούν όχι μόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και την κοινωνία» προσθέτοντας ότι διαβεβαίωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης πως «σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και σε μια περιοχή έκρυθμη και ασταθή, η ΕΔΕΚ θα προσφέρει κάθε δυνατή συνδρομή στην Κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να λάβει τα κατάλληλα κατά το δυνατόν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών όχι μόνο στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι προφανής αυτή η αναγκαιότητα και η ΕΔΕΚ θα στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την πρόταση του κόμματος του ότι στο πλαίσιο της προωθούμενης αλλαγής καλά θα είναι να περιληφθεί στα επαρχιακά δικαστήρια διαδικασία, που να ασχολείται με τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα  έτσι ώστε από τη μία οι πολίτες και κυρίως οι εκτεθειμένοι δανειολήπτες να μπορούν να έχουν έγκαιρα την απόφαση Δικαστηρίου και πριν το χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη εκποίηση των περιουσιών τους.
 
Ήταν και μία από τις θέσεις της ΕΔΕΚ, τις οποίες έθεσε πολύ πρόσφατα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά έγινε αποδεχτή και αναμένουμε την υλοποίηση αυτής της πρότασης ώστε να προσφέρουμε προστασία τους δανειολήπτες και στους πολίτες στα χρηματοπιστωτικά ζητήματα από τη μια και από την άλλη να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες να δημιουργούν περιπλοκές όσον αφορά τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε βέβαιος ότι η συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και η αλληλοενημέρωση και η προσπάθεια κοινής δράσης για τα σοβαρά και κοινού ενδιαφέροντος, θα συνεχιστούν.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι σίγουρα θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων, επειδή είναι επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης να έχει μια συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
 
Τοποθετούμενος επί της αναφοράς του Προέδρου της ΕΔΕΚ για τα χρηματοπιστωτικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου εκκρεμεί και με το οποίο δημιουργείται μια καθ’ ύλην διαδικασία, στην οποία συγκεκριμένοι Δικαστές που θα ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάζουν αυτού του είδους τις υποθέσεις σε πλαίσια και διαδικασίες που θα καθορίζει το νομοσχέδιο.
 
Πρόσθεσε πως θα αναμένει τις απόψεις και αντιδράσεις των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα εξετάσει τον Ιανουάριο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης θα καταστεί δυνατή για όλους τους πολίτες η προσφυγή στη δικαιοσύνη με οικονομικό κόστος που να μπορούν να αντέξουν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως σήμερα υπάρχει το σύστημα νομικής αρωγής που εφαρμόζεται σε όλες τις ποινικές υποθέσεις, για τις υποθέσεις προστασίας προσώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε υποθέσεις του οικογενειακού δικαίου και στις αστικές υποθέσεις που σχετίζονται με δανειοληπτικές υποθέσεις.
 
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο δικαστικό σύστημα θα καταστήσουν ακόμα πιο προσβάσιμη την προσφυγή στη δικαιοσύνη στους πολίτες, επειδή θα παρασχεθεί η δυνατότητα στους πολίτες, μέσα από διαδικτυακή ενημέρωση, να γνωρίζουν τι απαιτείται ώστε να καταφεύγουν στο Δικαστήριο και έτσι δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει σε άσκοπες οι διαδικασίες, οι οποίες κοστίζουν.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη συνέχεια ότι την ίδια ώρα, δημιουργώντας την καθ’ ύλην διαδικασία επίλυσης μικρών διαφορών θα διευκολυνθούν περισσότερο εκείνοι που έχουν μικρές απαιτήσεις μέχρι 3.000 ευρώ, ή αποζημιώσεις για δυστυχήματα μέχρι 1.000 ευρώ, να καταφύγουν στα Δικαστήρια με χαμηλό κόστος για να διεκδικήσουν την απαίτηση τους.
 
Υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες στο σύστημα που εισηγούμαστε να διαμορφωθεί, λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της αναθεώρησης και είμαστε ανοικτοί στην όποια εισήγηση, η οποία θα διευκολύνει περισσότερο την απονομή της δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών στα Δικαστήρια, είπε τέλος.  

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top