ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΥ: Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό πλην δαπανών για άμυνα και δημόσια υγεία

ΧΡΙΣΤΟΥ: Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό πλην δαπανών για άμυνα και δημόσια υγεία

Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 εκτός από τις δαπάνες που αφορούν την άμυνα και τη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Χρίστος Χρίστου.

 
Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019, ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στην ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, που ανέφερε ότι οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και ότι τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε τροχιά εξυγίανσης και είπε ότι μετά από αυτές τις αναφορές του Υπουργού προβληματίζεται «έντονα τι πάει λάθος» και πρόσθεσε ότι «ή εμείς ζούμε σε άλλο τόπο και δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις επιτυχίες ή ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε τα οικονομικά μιας φανταστικής χώρας που είναι κάτι μεταξύ του εμιράτου του Κατάρ και της μακρινής Σιγκαπούρης».
 
«Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταδώσει στον κόσμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία των συμπολιτών μας όχι μόνο δεν βλέπουν βελτίωση των δικών τους οικονομικών αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια αν όχι και χειρότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια».
 
Ανέφερε επίσης ότι το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ και ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά «τις πιο χρεωμένες χώρες της ΕΕ».
 
Είπε ακόμη ότι «το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας (ΣΚΤ) αποτέλεσε ταφόπλακα της ρητορικής για δήθεν οικονομικό θαύμα» και πρόσθεσε ότι «ο φορολογούμενος κλήθηκε πάλι να σώσει την κατάσταση, αφού με κρατικές εγγυήσεις καταφέραμε να αποφύγουμε μια νέα τραπεζική καταστροφή που θα έβαζε τη χώρα μας σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, οδηγώντας μας σε νέο μνημόνιο».
 
Ανέφερε ότι «αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις της Διοικήτριας της ΚΤ που έκανε λόγο για σχέδιο νέο κουρέματος εκείνες τις ημέρες της τάξης 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μικροκαταθέτες» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες για το κλείσιμο της ΣΚΤ βαραίνουν τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα του κατεστημένου, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν για δεκαετίες».
 
Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοχοι αξιογράφων περιμένουν ακόμη στην γωνιά μέχρι η πολιτεία θα ασχοληθεί με το οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος τους και πρόσθεσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να απειλούν σοβαρή απειλή για την οικονομία του τόπου, ενώ τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, όπως είπε, «μειώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με πέρσι».
 
«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και του Νικόλα Παπαδόπουλου πέρασε νομοθεσίες που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους τραπεζικές», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Κύπρο η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» και «παραμένει ορατός ο κίνδυνος χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες».
 
Ανέφερε επίσης ότι «το 26% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου ή να πληρώσει τους λογαριασμούς» και πρόσθεσε ότι «η ποιότητα ζωής μιας μερίδας πολιτών χειροτερεύει από μέρα σε μέρα, άστεγοι άρχισαν να εμφανίζονται στις μεγάλες πόλεις και αρκετοί συμπολίτες μας ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες», ενώ τα ενοίκια, όπως είπε, στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πανάκριβα.
 
Η Βουλή «αντί να είναι η ασπίδα των αδύνατων σε αυτό τον τόπο μετατρέψαμε τη Βουλή σε γραφείο εξυπηρέτησης του κάθε τοκογλύφου τραπεζίτη», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου στεγαστικού προγράμματος, ενώ σε σχέση με τους μισθούς ο κ. Χρίστου είπε ότι «οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων μεγαλώνει», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος έχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην μικρότερη και μέση μισθολογική κλίμακα, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη».
 
Ανέφερε ότι αρκετοί νέοι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, φιλόλογοι) εργάζονται στις καφετερίες και στα περίπτερα και αρκετοί άλλοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο και πρόσθεσε ότι «αρκετά επαγγέλματα παραμένουν σκόπιμα εκτός του ρυθμιστικού πλαισίου».
 
Ο κ. Χρίστου κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει πώς μπορεί να ζήσει και να συντηρήσει κάποιος την οικογένεια του με 700 ευρώ το μήνα και πρόσθεσε ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε πρόταση νόμου από το 2017 με την οποία «ζητεί να εξεταστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου εφαρμογής του ώστε να διασφαλίζει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους».
 
Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι πέτυχε εντυπωσιακή ανάπτυξη στα τελευταία έτη, προσθέτοντας ότι από αυτή την πρόοδο έχουν αποκλειστεί μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, όπως τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς.
 
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 1,5 εκ. ευρώ θα εγκριθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να φοιτούν Τ/κ σε ιδιωτικά σχολεία, εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για να παίρνουν επιδόματα λαθρομετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου, ενώ πάνω από 2,3 εκ. ευρώ, όπως είπε, θα στοιχίσουν οι εργασίες για διάνοιξη μόνο του οδοφράγματος Λεύκας – Απλικίου.
 
Ανέφερε επίσης ότι αγρότες και γεωργοί περιμένουν να αποζημιωθούν από τις ζημιές που υπέστησαν το 2013 και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα η Κυβέρνηση μας εμφανίζεται πανέτοιμη να παρέχει οικονομική στήριξη στους Τούρκους σφετεριστές των περιουσιών από τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία».
 
Είπε ακόμη ότι οι δαπάνες για την υγεία θα παραμείνουν το 2019 στα ίδια επίπεδα, έτος που θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι «τα νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν την αυτονόμηση».
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την άμυνα συνεχίζουν να καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι εξοπλιστικά προγράμματα, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα οι Τούρκοι πολιτικοί μας απειλούν για νέα εισβολή και ο κατοχικός στρατός αναβαθμίζεται ποιοτικά.
 
Ανέφερε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τη μοναδική δύναμη που διασφαλίζει την ελευθερία αυτού του κράτους, την Εθνική Φρουρά και να κινηθούμε προς την ΕΕ και «να ζητήσουμε να μπει εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία».
 
Ο κ. Χρίστου είπε ακόμη ότι το ΕΛΑΜ θέλει ένα κράτος δικαίου που δεν διαχωρίζει τους πολίτες σε φτωχούς και πλούσιους όταν πρόκειται να αποδώσει δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι θέλουμε ένα κράτος που όποιος εμπλέκεται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, διαπλοκή και διαφθορά ανεξάρτητα από το ποιος είναι, ποιοι είναι οι φίλοι του, οι συγγενείς, οι κουμπάροι του και σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει, θα οδηγείται στα δικαστήρια».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top