ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: «Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος»

Φωτίου: «Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος»

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή, τόνισε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου σε συνάντηση που είχε με τους απόδημους και την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Αυτός, επεσήμανε, είναι ο στόχος και των ηγετών μας, αυτός είναι ο στόχος και των τριμερών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος των τριών χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε, επίσης, ότι η παροικία στο Κάιρο είναι μικρή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Η συζήτηση που είχε ο Επίτροπος Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτης Φωτίου, χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, από τα πλέον ιστορικά σωματεία της παροικίας, και από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα, ήταν εφ’ όλης της ύλης.

 «Χαίρομαι άλλη μία φορά που επισκέπτομαι το Κάιρο και ασφαλώς, η πρώτη συνάντησή μου δεν θα μπορούσε να μην ήταν με τους αγαπημένους μου συμπατριώτες, που για χρόνια ζούνε εδώ στην Αίγυπτο και για χρόνια βοηθούν και στηρίζουν τους αγώνες της Κύπρου μας», τόνισε ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στη συνάντησή του με τους Κυπρίους της Αιγύπτου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τριμερή Υπουργική Συνάντηση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος για θέματα διασποράς, που διεξάγεται στις 10 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

 «Είμαι εδώ για να έχουμε μία παραγωγική τριμερή συνεργασία με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα διασποράς, Τέρενς Κουΐκ», ανέφερε ο κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι «η μέχρι τώρα συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασποράς είναι επιτυχής. Έχουν γίνει αρκετά και θα γίνουν περισσότερα τους επόμενους λίγους μήνες».

Κάνοντας μία ιστορική αναφορά στην πρωτοβουλία του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες», ο Προεδρικός Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «έχει ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία το «ΝΟΣΤΟΣ 1» στην Αλεξάνδρεια, το «ΝΟΣΤΟΣ 2» στο Λονδίνο και σήμερα αποφασίζουμε για το «ΝΟΣΤΟΣ 3», που θα γίνει στην Αυστραλία». Και, πρόσθεσε, «πραγματικά πολύ σημαντικό, γιατί αυτό το ζήτησαν οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας. Η ίδια η Διασπορά. Διότι, φαίνεται πως εκεί στην Αυστραλία, υπάρχουν δυνατοί δεσμοί μεταξύ Κυπρίων, Ελλαδιτών και Αιγυπτίων».

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά και σε μία σειρά από άλλες δράσεις που ξεκινούν άμεσα από τις τρεις χώρες, τονίζοντας: «Ασφαλώς και συζητούμε πολλές άλλες δράσεις, όπως επισκέψεις νέων από τη διασπορά μας στις τρεις χώρες. Και αυτό θα γίνει το καλοκαίρι. Όπως, μία άλλη σκέψη είναι να γίνει ένα συνέδριο, εδώ στην περιοχή, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο ή στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της διασποράς».

Διότι, εξήγησε, «η Διασπορά μας μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, στα ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ομολόγους του, Ναμπίλα Μάκραμ και Τέρενς Κουΐκ για την καθοριστική συνεργασία και για την κοινή προώθηση των θεμάτων διασποράς των τριών χωρών.

 «Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε τις τρεις χώρες – και σε αυτόν τον τομέα – πολύ κοντά. Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή. Αυτός είναι ο στόχος και των ηγετών μας, αυτός είναι ο στόχος και των τριμερών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Και θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των τριών χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημασία της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου.

«Νομίζω ότι η παροικία μας στο Κάιρο είναι μικρή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο», δήλωσε.

«Είναι μία ιστορία. Και αυτήν  την ιστορία, θέλουμε πραγματικά να διαφυλάξουμε, γι’ αυτό λέω ότι η στήριξη και η δική μου και της κυβέρνησης, θα είναι σε μεγάλο βαθμό, ώστε να καταφέρουμε αυτήν την κυπριακή κοινότητα να τη ζωντανέψουμε ξανά. Και νιώθω ότι σιγά-σιγά, θα μπορέσουμε να φέρουμε και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα συνεργαστούν, θα βοηθήσουν, ώστε να γίνει μία ισχυρή κοινότητα», ανέφερε περαιτέρω. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου Ανδρέας Μαυρομάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι με τη συνάντηση αυτή, γίνεται «το ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, το 2019, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».

 Ο κ. Φωτίου, είπε, «είναι στο πλευρό μας, όπως πάντα μάς αποδεικνύει. Είμαστε λίγοι, αλλά νομίζω ότι ακουγόμαστε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντοτε ένα με την πατρίδα μας. Όλα αυτά για το όφελος του κόσμου, για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής».   

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας Αλέξανδρος Καζαμίας, που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τα δύο Μέλη του ΔΣ, τους Παντελή Χαραλάμπους και Χρήστο Αργυρίου, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου «για ό,τι προσφέρετε για τους Κυπρίους στην Αίγυπτο».

Τέλος, ο κ. Φωτίου, παρουσία και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση, διαβεβαίωσε τους Κύπριους της Αιγύπτου ότι  «πάντοτε θα τους νοιαζόμαστε» και τους ευχαρίστησε γιατί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προσφέρει πολλά για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, τονίζοντας ότι «η Πατρίδα είναι κοντά τους».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top