ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπρόεδρος επιτροπής του ΕΔΑΔ ο Κ. Ευσταθίου- «Η Διακήρυξη Καϊρου συγκρούεται με ΕΣΑΔ»

Αντιπρόεδρος επιτροπής του ΕΔΑΔ ο Κ. Ευσταθίου- «Η Διακήρυξη Καϊρου συγκρούεται με ΕΣΑΔ»

Η Διακήρυξη του Καϊρου συγκρούεται με βασικές έννοιες και πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) , ο οποίος εξελέγη ομόφωνα 2ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Εκλογή των Δικαστών στο ΕΔΑΔ, η οποία, μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις των υποψηφίων δικαστών για το ΕΔΑΔ, πριν την εκλογή τους από την ολομέλεια της ΚΣΣΕ.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι ως Εισηγητής της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και ΜΜΕ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου παρουσίασε στην ολομέλεια της Συνέλευσης γνωμάτευση εκ μέρους της Επιτροπής για το θέμα της συμβατότητας του ισλαμικού νόμου της Σαρία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και τη δυνατότητα κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) να υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καϊρου.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΣΑΔ αποτελεί για τα κράτη μέλη του ΣτΕ ένα διεθνές και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι δεν νοείται ορισμένα κράτη μέλη να επικαλούνται πρόνοιες του ισλαμικού νόμου για να παρεκκλίνουν από τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη Σύμβαση.

Πέραν του αυστηρού αυτού νομικού στοιχείου, κρίνεται σκόπιμο, ανέφερε περαιτέρω, τα κράτη μέλη να ενισχύσουν με ενεργό τρόπο τον πλουραλισμό και την ανεκτικότητα στις κοινωνίες τους, χωρίς να θυσιάζονται κοινές αξίες που εμπεριέχονται στη Σύμβαση.

Είπε ότι η οποιαδήποτε εκτροπή από τις θεμελιώδεις αρχές συνεπάγεται συρρίκνωση του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πολιτεύματος και διάβρωση των ίδιων των θεσμών που εγκαθιδρύει η Σύμβαση.

Η Διακήρυξη του Καϊρου, την οποία έχουν υπογράψει τρία κράτη μέλη του Οργανισμού (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Αλβανία) συγκρούεται με βασικές έννοιες και πρόνοιες της ΕΣΑΔ, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής.

Μολονότι η υπογραφή της Διακήρυξης δεν δημιουργεί νομικό κώλυμα, καθότι το εθνικό δίκαιο και η Σύμβαση υπερέχουν σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, ωστόσο δύναται να επιφέρει πολιτικές συνέπειες, οι οποίες ενδεχομένως να θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Σύμβασης.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Στη σύλληψη έξι προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε χώρα τη Τρίτη, 23 Απριλίου, στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top