ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: 'Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη ρητορική της αντιπαράθεσης'

ΠτΔ: 'Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη ρητορική της αντιπαράθεσης'

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πολιτική προκλήσεων και περιορίζεται στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, λέει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική αντιπαράθεση την οποία η Τουρκία επΙδιώκει” προσθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο λόγω των υδρογοναθράκων και της εμπρηστικής συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική τη Σύνοδο MED7 - των Μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ που συνέρχεται στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα της Συνόδου συγκαταλέγεται και η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα καταφέρει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη μεσογειακή Ευρώπη και τον “ακριτικό” της ρόλο.

“Ταυτόχρονα, ειδικότερη σημασία έχει η συνάντηση για την Κύπρο, διότι είμαστε στα σύνορα της Ευρώπη με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή όπου κρίνονται μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα όπως εκείνα της ασφάλειας και της μετανάστευσης”, σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, θα συμβάλει τα μέγιστα στη διεύρυνση των συνεργασιών επ’ ωφελεία τόσο της ευρύτερης περιοχής, όσο και των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι από το Κραν Μοντανά και έπειτα δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας και τόνισε ότι η παράταση της στασιμότητας ανησυχεί την ελληνοκυπριακή πλευρά.

“Συμφωνούμε όμως και με την προσέγγιση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δηλαδή η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης προϋποθέτει την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται τώρα από την κυρία Λουτ, για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς”, σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επαναλαμβάνει επίσης την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο που θα στοχεύει σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της και υα δημιουργεί συνθήκες μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νατοϊκών εγγυήσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

“Στο Κραν Μοντανά είχα καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για ένα διαφορετικό σύστημα ασφαλείας που δεν αποτελούσε απειλή για καμία από τις δύο πλευρές”, είπε και εξήγησε ότι δεν έγινε καμία αναφορά για το ΝΑΤΟ.

“Απλώς σε δημοσιογραφική ερώτηση που μου είχε υποβληθεί ανέφερα ότι τίποτα δεν αποκλείω προκειμένου να εξευρεθεί ένα κοινώς αποδεκτό σύστημα ασφάλειας που θα τερματίζει την κατοχή και θα αποτρέπει μελλοντικές περιπέτειες”, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top