ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Τι περιμένουμε στη συνέχεια

Brexit: Τι περιμένουμε στη συνέχεια

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζήτησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit, με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ανοίξει εκ νέου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει βάσει προγραμματισμού από την ΕΕ, οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα άτακτο Brexit, μια καθυστέρηση στο Brexit ακόμα και την πιθανότητα να μην υπάρξει Brexit.

Ακολουθεί μια περίληψη του τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙ-ΚΟΡΜΠΙΝ

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει αρνηθεί να διεξάγει συνομιλίες για το Brexit με τη Μέι, δήλωσε χθες βράδυ μετά την ψηφοφορία στη βουλή ότι τώρα είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί της.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με πηγή στο κόμμα του να δηλώνει ότι ο Κόρμπιν θα πει στη Μέι πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και ότι η ίδια θα πρέπει να επιδιώξει το «εναλλακτικό σχέδιο» του κόμματός του για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και καθώς πολλοί από τους δικούς της βουλευτές και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα --που στηρίζει την κυβέρνησή της -- αντιτίθενται στη συμφωνία με τη σημερινή της μορφή, η στήριξη των Εργατικών θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πρωθυπουργός μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο. Στη συνάντηση δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η ΜΕΪ ΜΙΛΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χθες κάποιοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός συμβολικού αιτήματος προς την κυβέρνηση να σταματήσει μια δυνητικά άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία. Η Μέι δήλωσε ότι θα μιλήσει με βουλευτές για να συζητήσουν πώς αυτή η έκβαση θα μπορούσε να αποτραπεί διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινοβούλιο.

Η ΜΕΪ ΜΙΛΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Η Μέι έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει στην ΕΕ επιδιώκοντας τις αλλαγές που ζητά το κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα σχέδια για τη μετάβασή της στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν το Brexit και η Μέι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 19:45 ώρα Ελλάδας. Ο Τουσκ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία διαζυγίου δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία προς ψήφιση. Πριν από την προηγούμενη ψηφοφορία, η συζήτηση στο κοινοβούλιο κράτησε για πέντε ημέρες αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και πάλι τέτοιας διάρκειας συζήτηση πριν την όποια ψηφοφορία.

ΗΜΕΡΑ ΕΞΟΔΟΥ;

Η Βρετανία πρόκειται βάσει των όσων έχουν ψηφιστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί έως τότε η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο, ή ίσως αναγκαστεί να ζητήσει μια παράταση του Άρθρου 50 προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για μια συμφωνία. Δεν είναι σίγουρο εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει σε αυτό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top