«Πεθαίνω, φέρτε γιατρό. Ζήτω η Ένωσις». Τα τελευταία λόγια του Πετράκη Γιάλλουρου και η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του

«Πεθαίνω, φέρτε γιατρό. Ζήτω η Ένωσις». Τα τελευταία λόγια του Πετράκη Γιάλλουρου και η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 1956, όταν μία βρετανική σφαίρα σκότωσε τον 17χρονο Πετράκη Γιάλλουρο από το Ριζοκάρπασο. Ο ξανθός άγγελος της Αμμοχώστου, έφηβος ακόμη, έπεφτε νεκρός στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι μαθητές της περιοχής, ενάντια στη βρετανική κυριαρχία και υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα όνειρά του να σπουδάσει πλοίαρχος, πέθαιναν μαζί του εκείνο το πρωινό.

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1938, από τον Ζαχαρία και την Αννεζού Γιάλλουρου στο Ριζοκάρπασο. Ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας Γιάλλουρου και ο πρώτος νεκρός μαθητής του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Πετράκης και η θάλασσα
Ήταν ένας από τους άριστους μαθητές του σχολείου, αλλά και το παιδί εκείνο που αγαπούσαν όλοι, καθηγητές και συμμαθητές. Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες ήταν να κατεβαίνει με τους φίλους του στη θάλασσα και να βουτάει με τις ώρες. Εξάλλου, ήθελε να περάσει τη ζωή του ολόκληρη στη θάλασσα ως πλοίαρχος.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τα είπαν με Μαλά οι κτηνοτρόφοι - Zητούν συνάντηση με ΠτΔ και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Τα είπαν με Μαλά οι κτηνοτρόφοι - Zητούν συνάντηση με ΠτΔ και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Συνάντηση με τριμελή αντιπροσωπεία του νεοσύστατου συνδέσμου «Η Φωνή των κτηνοτρόφων» είχε το Σάββατο ο Επικεφαλής της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση και Αναβάθμιση του Κτηνοτροφικου Τομέα και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Σταύρος Μαλάς, με εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων Χριστόδουλο Χριστοδούλου να επαναλαμβάνει στο ΚΥΠΕ το αίτημά τους για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.