ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχειρηματίας για τρίτο χρόνο στις Κ. Φυλακές λόγω διατροφών στα ενήλικα παιδιά του -ΕΓΓΡΑΦΑ

Επιχειρηματίας για τρίτο χρόνο στις Κ. Φυλακές λόγω διατροφών στα ενήλικα παιδιά του -ΕΓΓΡΑΦΑ

Πρωτοφανή υπόθεση έχει ενώπιόν του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Υπόθεση που είναι και ενδεικτική της μορφής κάποιων αιτημάτων που κατά καιρούς φτάνουν ενώπιον των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και αντικατοπτρίζουν πτυχές της κυπριακής κοινωνίας.

Παραθέτουμε τα βασικά γεγονότα:

• Επιχειρηματίας 60 ετών βρίσκεται στη φυλακή από τις 31 Μαΐου του 2016 μέχρι και σήμερα, με τη νυν σύζυγό του να καταγγέλλει στο ThemaOnline τη στάση των ενήλικων παιδιών που απέκτησε από προηγούμενο γαμο του και τα οποία όπως ισχυρίζεται κρατούν τον πατέρα τους έγκλειστο στις Κεντρικές Φυλακές.

• Ο εν λόγω επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Στις 31/05/2016 του επιβλήθηκε πεντάμηνη φυλάκιση, ενώ στις 20/07/2016 σε 12μηνη. Ποινές που εξέτισε στις 12 Απριλίου του 2017.

Ιδιωτική ποινική στην κόρη του για ψευδορκία σε σχέση με τη φοίτησή της στην 7η τάξη ιδιωτικού σχολείου - Την ανέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας

• Ωστόσο, δεν έμελλε να αποφυλακιστεί. Κι αυτό γιατί εκκρεμούσαν άλλα εντάλματα σε βάρος του και αφορούσαν το συνολικό ποσό των 56.493,84 ευρώ. Τα 55.782,50 εξ αυτών ήταν για διατροφές στον ενήλικα γιο του. Έτσι, λοιπόν, από τη στιγμή που είχαν κινηθεί οι διαδικασίες σε βάρος του, του επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης, την οποία εξέτισε τον περασμένο Νοέμβριο (2018).

• Ο πατέρας έχει ασκήσει ιδιωτική ποινική δίωξη κατά της κόρης του (21/04/2017) κατηγορώντας την για ψευδορκία. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η τελευταία διεκδίκησε απ΄ αυτόν χρήματα για φοίτησή της στην 7η τάξη ιδιωτικού σχολείου (8.000 ευρώ), τη στιγμή που ουδέποτε η θυγατέρα του φοίτησε για έβδομο έτος στο εν λόγω ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μάλιστα, σε μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2018 εξασφάλισε βεβαίωση από το σχολείο που -σύμφωνα πάντα με τις θέσεις του- πιστοποιεί ότι η κόρη του φοίτησε μόνο μέχρι την 6η τάξη.

• Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζοντας την υπόθεση της ιδιωτικής ποινικής δίωξης που άσκησε ο 60χρονος σε βάρος της κόρης του, αποφάσισε να την αναστείλει, όπως ενημέρωσε γραπτώς και ο ίδιος τον Ιούνιο του 2018, τη νυν σύζυγο του φυλακισθέντα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η βεβαίωση που εξασφάλισε ο 60χρονος σε σχέση με τη φοίτηση της θυγατέρας του, εκδόθηκε σε κατοπινό χρονικό στάδιο και δεν ήταν στη διάθεση του κ. Κώστα Κληρίδη.

• Η θέση του επιχειρηματία είναι ότι οφείλει μόνο 3.000 ευρώ στην κόρη του (σ.σ. διάταγμα διατροφής - 250 ευρώ μηνιαίως για περίοδο 12 μηνών). Η θυγατέρα του ωστόσο διεκδικεί άλλες 8.000 ευρώ όσα και το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει για έναν χρόνο φοίτησης στην Αγγλική Σχολή. Αυτό το ποσό, των 8.000 ευρώ, δεν το αναγνωρίζει ο πατέρας της, καθώς όπως σημειώσαμε και πιο πάνω έχει βεβαίωση του ιδιωτικού σχολείου που όπως ο ίδιος αναφέρει, καταρρίπτει τον ισχυρισμό της και την καθιστά υπόλογη για ψευδορκία.

Ανταλλαγή επιστολών
Η σύζυγος του 60χρονου φυλακισθέντα έκανε διαβήματα προκειμένου ο τελευταίος να αποφυλακιστεί, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Αρχικά απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη (30/05/2018) προσπαθώντας να επιτύχει την αποφυλάκισή του συζύγου της, διερωτώμενη γιατί να μην συντρέχουν οι επιβληθείσες ποινές και το αποτέλεσμα να είναι η επ’ αόριστον φυλάκισή του. Έθεσε μάλιστα ανθρωπιστικό θέμα, σημειώνοντας πως ο σύζυγός της αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (πρόβλημα στην καρδιά, ενώ λόγω μορφώματος στη σπονδυλική στήλη έχει μερική αναπηρία στο πόδι). Πρόσθεσε ακόμη πως όταν η οικονομική του κατάσταση ήταν ανθηρή –όντας επιχειρηματίας- κατέβαλλε πλουσιοπάροχη διατροφή στα παιδιά του, ενώ μετά την πτώχευση της εταιρείας του, αδυνατούσε να καταβάλει τα απαιτούμενα χρήματα, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα μεγάλο ποσό.

Ο Κώστας Κληρίδης, απαντώντας (18/06/2018) στην σύζυγο του φυλακισθέντα, ανέφερε πως «του ζητήθηκε επανειλημμένα από τις φυλακές, με προτροπή του γραφείου μας, να γίνει διακανονισμός με τη συγκατάθεση και της πρώην συζύγου, ώστε να ανασταλούν τα εκκρεμούντα εντάλαμτα φυλάκισης και να αποφυλακιστεί. Σε περίπτωση που θα αποφυλακιστεί χωρίς τη συγκατάθεσή της πρώην συζύγου, θα απαιτείται από την πρώην σύζυγό του να εκδίδεται νέο φυλακιστήριο ένταλμα για φυλάκιση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος και να παραμείνει φυλακή για αρκετό χρονικό διάστημα. Ενόψει τούτου, παρακαλώ όπως ενημερώσετε το γραφείο μας για ένα διακανονισμό, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός και από την πρώην σύζυγό του».

Η σύζυγος επανήλθε με νέα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα που παρέδωσε στις 19 Φεβρουαρίου (2019). Μέσω αυτής προέβη σε διευκρίνιση σε σχέση με τα εντάλματα διατροφών, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο δεν έχει διατάξει να πληρωθούν προς την πρώην σύζυγο του, αλλά μόνο στα δυο παιδιά του». Με απλά λόγια, θέλει να πει πως οι όποιες εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με ενήλικα άτομα και πως δεν υπάρχει θέμα με την πρώην σύζυγο του επιχειρηματία. Προτείνεται, επίσης, από τη νυν σύζυγο όπως καταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως από τον 60χρονο προς την κόρη του έναντι εξόφλησης των 3.000 ευρώ, αφού «τούτη δεν έχει φοιτήσει στην εβδόμη τάξη της Αγγλικής Σχολής (επιστολή επισυνάπτεται)».

Και καταλήγει: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με το να ευρίσκεται ο σύζυγός μου στις φυλακές, κατόπιν ψευδορκίας της θυγατέρας του …. Χωρίς τούτη να λογοδοτήσει στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας εις την υπόθεση…».

Φ.Μ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top