ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑ: Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το κούρεμα καταθέσεων στον Συνεργατισμό

ΠΟΡΙΣΜΑ: Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε το κούρεμα καταθέσεων στον Συνεργατισμό

Η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η λύση του κουρέματος καταθέσεων στον Συνεργατισμό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Έκθεση της Ερευνητικής, ήταν η παραχώρηση των καλών περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων της ΣΚΤ στην Ελληνική.

Τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΣΚΤ αναλύει η Ερευνητική Επιτροπή στην Έκθεση της σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μεταξύ άλλων, η Έκθεση αναγράφει, πως «η δυσμενής κατάσταση της ΣΚΤ μετά και την ουσιαστική διαγραφή των πιο πάνω επιλογών άντλησης κεφαλαίων έφερε την ΣΚΤ προ της ακραίας και καταστροφικής λύσης κουρέματος καταθέσεων. Όπως αποδείχτηκε η μόνη εναπομείνασα επιλογή ήταν η παραχώρηση των καλών περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ στην Ελληνική τράπεζα μαζί με το σύνολο των καταθέσεων και την απαραίτητη κρατική αποζημίωση μαζί με κρατικές εγγυήσεις για να αποφευχθεί ένα νέο κούρεμα καταθέσεων πού θα ήταν καταστροφικό για την Κυπριακή οικονομία αλλά θα είχε και δυσμενέστατες πολιτικές προεκτάσεις.».

Αναλυτικά για το θέμα της αποκρατικοποίησης η Ερευνητική αναφέρει:

«Ήταν μια σημαντική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΣΚΤ ώστε να παύση να υπάρχει εντός του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μια κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα. Μέχρι το 2020 το κράτος δεν θα έπρεπε να είναι ιδιοκτήτης πέραν του 25% των μετοχών. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιγράφεται στο σχετικό κεφάλαιο όπου και καταγράφονται με λεπτομέρεια τα συμπεράσματα στα οποία παραπέμπουμε.

Εδώ θα τονίσουμε σαν τελικό συμπέρασμα ότι η απόφαση για την δωρεάν παραχώρηση 25% 734 των μετοχών σ’ ένα τεράστιο αριθμό προσώπων ήταν απόλυτα λανθασμένη. Προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από μέρους του ΕΕΜ. Η επιμονή στην πορεία που αρχικά χαράχθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών συνέχιζε να προκαλεί αντιδράσεις και είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια χρόνου πολύτιμου γι’ όσα έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι το 2017 και μετά μέχρι το 2020 αλλά κυρίως προκάλεσε την απώλεια κάθε ελπίδας από πλευράς ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ότι ο ΣΠΤ θα μπορούσε να υπερπηδήσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε.

Η καθυστερημένη αναζήτηση άλλων λύσεων με την επιστράτευση της Citi γι’ άντληση κεφαλαίων με την εισαγωγή σε χρηματιστήριο στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή μέσον ιδιωτικής τοποθέτησης δεν ήταν ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους Επόπτες ότι διέσωζε την κατάσταση. Έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη τους προς όσους εχειρίζοντο τα της ΣΚΤ αποφάσισαν τον Δεκέμβρη του 2017 την διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου.

Η πραγματοποίηση του την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 έθεσε ουσιαστικά τέρμα στην προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων με τις μεθόδους που μέχρι τότε άρχισαν να δοκιμάζονται αφήνοντας σαν μόνη αναγκαία λύση αυτήν της πώλησης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση της πώλησης δεν ήταν μια λύση που η ΕΚΤ προέκρινε από την αρχή.

Τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί ιδιαίτερα λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας αποκρατικοποίησης η οποία προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Συμπεραίνουμε δε ότι την χαριστική βολή γι’ αυτή την πορεία έδωσε η λανθασμένη από την αρχή και αδιέξοδη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την δωρεάν παραχώρηση μετοχών για την οποία επέμενε μέχρι σχεδόν και το τέλος του 2017 (Νοέμβριο) παρά το γεγονός ότι παράλληλα προχωρούσαν και άλλες λύσεις μέσον της Citi. Η εισαγωγή της ΣΚΤ σε χρηματιστήριο για άντληση κεφαλαίων μπορούσε να πετύχει μόνο αν τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης και ΜΕΧ είχαν επιλυθεί ή αν ήταν σε μια ξεκάθαρα προχωρημένη διαδικασία επίλυσης, κάτι που δυστυχώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά αντίθετα υπήρχε μια πιστοποιημένη από τους Ευρωπαίους επόπτες εικόνα ανικανότητας για να επιτευχθεί. 735 Οι Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές πρότασσαν την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα διατηρούσε την ΣΚΤ ως ανεξάρτητη οντότητα εν ζωή.

Η επιλογή αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο κάτω από την προϋπόθεση ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα δημιουργούσε προστιθέμενη αξία στην ΣΚΤ μέσω των ικανοτήτων του για άμεση επίλυση των προβλημάτων εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ΜΕΧ. Μεγάλο μέρος της πιθανής προστιθέμενης αξίας από την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΧ παραχωρήθηκε στην Altamira με την ερασιτεχνική διαχείριση της ανάθεσης σε αυτή ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ, οπότε και η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή εκ των πραγμάτων αφαιρέθηκε από το τραπέζι.

Η δυσμενής κατάσταση της ΣΚΤ μετά και την ουσιαστική διαγραφή των πιο πάνω επιλογών άντλησης κεφαλαίων έφερε την ΣΚΤ προ της ακραίας και καταστροφικής λύσης κουρέματος καταθέσεων. Όπως αποδείχτηκε η μόνη εναπομείνασα επιλογή ήταν η παραχώρηση των καλών περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ στην Ελληνική τράπεζα μαζί με το σύνολο των καταθέσεων και την απαραίτητη κρατική αποζημίωση μαζί με κρατικές εγγυήσεις για να αποφευχθεί ένα νέο κούρεμα καταθέσεων πού θα ήταν καταστροφικό για την Κυπριακή οικονομία αλλά θα είχε και δυσμενέστατες πολιτικές προεκτάσεις»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top