ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καταθλιπτικές» οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο

«Καταθλιπτικές» οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο

Δυστυχώς παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας τις τελευταίες δεκαετίες οι στατιστικές της ισότητας στην Κύπρο είναι καταθλιπτικές και αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος σε μια κοινωνία που εξακολουθούν να κυριαρχούν τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα, οι πατριαρχικές αντιλήψεις και ο σεξισμός, διαμηνύει η ΔΕΟΚ, η οποία σημειώνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άντρες.

Σε διακήρυξη του, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης (ΤΙΣΙΜ) της ΔΕΟΚ αναφέρει ότι το συνταξιοδοτικό χάσμα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (38%), για να συμπληρώσει ότι ο επαγγελματικός διαχωρισμός υπολογίζεται κοντά στο 25%.

Όπως σημειώνει «η Κύπρος κατατάσσεται στην 27η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ και 92η από τις 144 χώρες του κόσμου όσον αφορά τον παγκόσμιο δείκτη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων», για να προσθέσει ότι «το ποσοστό των γυναικών στο κυπριακό κοινοβούλιο ανέρχεται μόλις στο 17,9%, ενώ η συμμετοχή μόλις τριών γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατάσσει την Κύπρο στην 119η θέση στον κόσμο για γυναίκες σε Υπουργικές θέσεις».

«Η Κύπρος διαθέτει σήμερα ένα ισχυρό νομοθετικό οπλοστάσιο με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.  Όμως οι νομοθεσίες παραμένουν στην πράξη ανεφάρμοστες εφόσον δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα ούτε εγκαθιδρύθηκαν επαρκείς μηχανισμοί για την εφαρμογή τους», αναφέρει.

Η ΔΕΟΚ σημειώνει ότι τον Μάρτη του 2018 ξεκίνησε εκστρατεία και στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην απασχόληση και στις αμοιβές, προς την κατεύθυνση των εργοδοτών, ώστε να πεισθούν να εφαρμόζουν διαδικασίες εξέτασης των μισθών κάθε χρόνο, προκειμένου να εντοπίζουν προβλήματα διακρίσεων λόγω φύλου στα συστήματα ταξινόμησης επαγγελμάτων καταρτίζοντας προγράμματα ισότητας που θα περιλαμβάνουν διαφανή συστήματα αμοιβών και την διεκδίκηση συμπερίληψης ειδικής ρήτρας για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών σε όλες της συλλογικές συμβάσεις.

Τέλος, αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα της περσινής εκστρατείας μας ενθαρρύνουν να την συνεχίσουμε και φέτος με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top