ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοφανής πειθαρχική σε βάρος αστυνομικού – Είχε καταγγείλει διαφθορά στην Ευρ .Επιτροπή – Καλεί ως μάρτυρες υπουργό, εισαγγελέα, βουλευτές…

Πρωτοφανής πειθαρχική σε βάρος αστυνομικού – Είχε καταγγείλει διαφθορά στην Ευρ .Επιτροπή – Καλεί ως μάρτυρες υπουργό, εισαγγελέα, βουλευτές…

Ανοίγει την Δευτέρα (18/03) το πρωί η αυλαία πρωτοφανούς πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος Κύπριου αστυνομικού.

Η εν λόγω διαδικασία χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, καθώς το εν λόγω μέλος της αστυνομικής δύναμης, ενόσω υπηρετούσε το κλιμάκιο πάταξης λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ, είχε καταγγείλει τον Αύγουστο του 2017 συγκάλυψη και διαφθορά στο αστυνομικό σώμα, ενώ είχε καταθέσει έγγραφα που κατά τους ισχυρισμούς του αποδείκνυαν σχέσεις στελεχών της αστυνομίας με τον υπόκοσμο και υπόθεση ναρκωτικών.

Μάλιστα, οι καταγγελίες επειδή κρίθηκαν σοβαρές αλλά και προϊόν πρωτογενούς μαρτυρίας, είχαν απασχολήσει μετέπειτα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε καλέσει τον εν λόγω αστυνομικό στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταθέσει στοιχεία. Όπερ και εγένετο.

Μετά τα όσα είχε καταθέσει γραπτώς ο εν λόγω αστυφύλακας τον Αύγουστο του 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε δώσει οδηγίες για διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Ωστόσο, επειδή ο ποινικός ανακριτής που διορίστηκε δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες, ακολούθησε πειθαρχική δίωξη του εν λόγω αστυνομικού.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά πρωτοφανή την υπόθεση. Συγκεκριμένα, όπως σχολίασαν αστυνομικοί και νομικοί κύκλοι, με την τροπή της υπόθεσης είναι σάμπως και αποθαρρύνονται τα μέλη της δύναμης να μιλούν για σαθρές καταστάσεις με στόχο την εξυγίανση του σώματος.

Ο εν λόγω αστυνομικός διώκεται πειθαρχικά από την ηγεσία της Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση εμπιστοσύνης (θεωρεί ότι ο εν λόγω αστυνομικός έχει συντάξει ανώνυμη επιστολή προς τον υπουργό, το περιεχόμενο της οποίας φέρεται να είναι το ίδιο με τα όσα κατέθεσε στο πλαίσιο διοικητικής έρευνας που ακολούθησε).

Ακόμη ένας λόγος που αναμένεται με ενδιαφέρον η εν λόγω υπόθεση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αστυνομικός θα κλητεύσει 60 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο υπαρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, τέσσερις Βοηθοί Αρχηγοί, δυο νυν βουλευτές κι ένας πρώην, περίπου 10 αξιωματικοί του σώματος, αλλά και επιχειρηματίες.

Βάσει οδηγιών του Αρχηγού Αστυνομίας η πειθαρχική υπόθεση θα εκδικασθεί από τρία άτομα. Έναν ανώτερο αστυνόμο (Φράγκος) και δυο δικηγόρους της Δημοκρατίας (Εργατούδη, Πιπερή). Εισαγγελέας θα είναι ένας ανώτερος υπαστυνόμος. Βάσει των ισχύοντων κανονισμών, όταν διορίζεται τριμελής επιτροπή για να εκδικάσει πειθαρχική υπόθεση, έχει τη δυνατότητα να απολύσει το μέλος της δύναμης που κατηγορείται για πειθαρχικά παραπτώματα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι την υπεράσπιση του εν λόγω αστυφύλακα έχει αναλάβει ο δικηγόρος και βουλευτής Κώστας Ευσταθίου (δικηγορικό Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου Δ.Ε.Π.Ε.) και ο Γιώργος Χριστοφίδης (Ορφανίδης, Χριστοφίδης και Συνεργάτες).

Ο εν λόγω αστυφύλακας υπηρετούσε στο κλιμάκιο πάταξης λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε μετατέθηκε στην ΑΔΕ Λευκωσίας. Τότε είχε θεωρήσει τιμωρητική την μετάθεσή του. Συγκεκριμένα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε προβεί σε γραπτή καταγγελία με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα (29/09/2017) Κώστα Κληρίδη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η απομάκρυνσή του από την συγκεκριμένη μονάδα ήταν το τίμημα που πλήρωσε επειδή κατήγγειλε διαφθορά στην Αστυνομία.

Γι΄ αυτή την υπόθεση ο αστυνομικός έλαβε νομικά μέτρα, προσφεύγοντας στο Διοικητικό και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Φ.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top