ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων στο επίκεντρο συνάντησης Ανωτάτου-ΕΣΚ

H ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων στο επίκεντρο συνάντησης Ανωτάτου-ΕΣΚ

Η ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε σχέση με τη δημοσιογραφική κάλυψη αυτών των αποφάσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με τον Πρόεδρο και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος ανέφερε ότι «είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με αντικείμενο τον τρόπο εφαρμογής της εγκυκλίου του Ανωτάτου για την ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και τις δυσχέρειες που προκαλούνται κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΚ ζήτησε, κατά τη συνάντηση, όπως η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το Ανώτατο στις 19/7/2018 όσον αφορά στην ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων εφαρμόζεται με το σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της πλήρους ανωνυμοποίησης αποφάσεων, εκεί και όπου δεν προβλέπεται, με την απόκρυψη τόσο του ονόματος όσο και του επιθέτου των διαδίκων.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος προβλέπει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις που προορίζονται για δημοσιοποίηση/επεξεργασία στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται με αναφορά μόνο στο επίθετο των διαδίκων, φυσικών προσώπων, χωρίς αναφορά σε οποιαδήποτε άλλα στοιχεία του ονόματος τους και ιδιαίτερα χωρίς αναφορά σε τυχόν παρωνύμια».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ σημείωσε ότι η ανωνυμοποίηση των δικαστικών αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται με  τρόπο που να πλήττεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, ιδιαίτερα για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος που αφορούν δημόσια πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί. Ο κ. Φράγκος είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρείται μια ανομοιομορφία στον τρόπο που ανωνυμοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που αναγνώρισαν και οι δικαστές του Ανωτάτου που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται το απαιτούμενο υπερβατικό πνεύμα κατά τη διαδικασία της ανωνυμοποίησης και να τηρείται η ελαστικότητα και η αρχή της αναλογικότητας στο βαθμό που πρέπει. Όπως είπε, «υπήρξαν περιπτώσεις φορμαλισμού, τυπολατρίας, ισοπέδωσης και δογματικής προσέγγισης».

Επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη και η δημοσιογραφία υπηρετούν τους ίδιους στόχους και σκοπούς που είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση «που είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη Δημοκρατία».

«Το δικαστικό σώμα άκουσε με πολλή προσοχή και προβληματισμό τις επισημάνσεις μας», είπε και πρόσθεσε ότι «θα καταβληθούν προσπάθειες ούτως ώστε η εγκύκλιος του Ανωτάτου να μην εφαρμόζεται κατά τρόπο απόλυτο, δογματικό και ισοπεδωτικό και να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».

Καταλήγοντας, είπε ότι έγινε μια αρχή ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και της δημοσιογραφικής οικογένειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top