ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠ. FOCUS: Εμπλέκει δημοσιογράφους και πολιτικό πρόσωπο ο Κιζουρίδης - Δεν αποδέχθηκε το Δικαστήριο τη μαρτυρία

ΥΠ. FOCUS: Εμπλέκει δημοσιογράφους και πολιτικό πρόσωπο ο Κιζουρίδης - Δεν αποδέχθηκε το Δικαστήριο τη μαρτυρία

Η διαδικασία πρόσληψης του Ανδρέα Κιζουρίδη στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και η μεταβίβαση των δύο οικοπέδων που ο κ. Κιζουρίδης είχε αγοράσει από την Ιερά Μονή Κύκκου στην Αθηνά Χριστοδούλου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση της Focus την Τετάρτη 03/04.

Κατά τη δικάσιμο της Τετάρτης, η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε τρεις νέους μάρτυρες κατηγορίας. Πρόκειται για την υπάλληλο στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Φανή Θεοφάνους, τον Οικονομικό Διευθυντή της Ιεράς Μονής Κύκκου Γιώργο Παύλου και τον υπάλληλο στο Γραφείο Κτηματικών υποθέσεων της Μονής Κλεάνθη Κυπρή.

Στην κατάθεσή της, η κα. Θεοφάνους περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθείτο στην τράπεζα σε σχέση με τις προσλήψεις εργαζομένων.

Αναφορικά με την πρόσληψη του Ανδρέα Κιζουρίδη στην τράπεζα, η κα. Θεοφάνους ανέφερε ότι ο κ. Κιζουρίδης προσλήφθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα την 1/1/2007 στη θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων, δηλώνοντας άγνοια ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσληψη.

Είπε ότι η ίδια παρέλαβε την επιστολή διορισμού του κ. Κιζουρίδη, η οποία έφερε την υπογραφή του Ανδρέα Βγενόπουλου. Στην επιστολή, σύμφωνα με την ίδια, αναφερόταν ρητά ότι ο κ. Κιζουρίδης θα υπαγόταν απευθείας στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η μάρτυρας είπε ότι, εξ όσων μπορούσε να θυμηθεί, η επιστολή διορισμού του κ. Κιζουρίδη ήταν η μοναδική επιστολή διορισμού που έφερε την υπογραφή του Βγενόπουλου.

Υποστήριξε ότι η αίτηση πρόσληψης δεν είχε συμπληρωθεί πλήρως από τον κ. Κιζουρίδη, αφού κάποια πεδία είχαν μείνει κενά, ενώ εκκρεμούσε η προσκόμιση κάποιων πιστοποιητικών.

Είπε, επίσης, ότι στην αίτηση πρόσληψης του κ. Κιζουρίδη αναγράφονταν τα ονόματα του τότε Διευθυντή Προσωπικού της Λαϊκής Πόλυ Βότση και του τότε Προέδρου της ΕΤΥΚ Λοΐζου Χατζηκωστή ως τα πρόσωπα που θα έδιναν σύσταση για τη πρόσληψη του κ. Κιζουρίδη.

Ο εργαζόμενος στο Γραφείο Κτηματικών υποθέσεων της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κλεάνθης Κυπρή στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ήταν γνώστης της επιθυμίας του κ. Κιζουρίδη να πωλήσει δύο οικόπεδα που είχε αγοράσει από την Ιερά Μονή Κύκκου.

Ο κ. Κυπρή ανέφερε ότι ο κ. Κιζουρίδης είχε έρθει σε συμφωνία με τον Ζένιο Δημητρίου για να του πωλήσει τα οικόπεδα, λαμβάνοντας και προκαταβολή. Στη συνέχεια, ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Κιζουρίδης ακύρωσε τη συμφωνία και επέστρεψε την προκαταβολή. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο κ. Δημητρίου του είχε πει ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του ο κ. Χριστοδούλου και του είπε ότι τα εν λόγω οικόπεδα τα ήθελε για την εγγονή του γι΄αυτό και ακυρώθηκε η συμφωνία.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Ιεράς Μονής Κύκκου Γιώργος Παύλου ανέφερε ότι με οδηγίες του κ. Κιζουρίδη τα δύο οικόπεδα μεταβιβάστηκαν στην Αθηνά Χριστοδούλου, αφού πρώτα εξοφλήθηκε το ποσό για την αγορά τους.

Κατά την αντεξέταση του, ο κ. Παύλου ανέφερε ότι τα οικόπεδα αγοράστηκαν το 2003 για το ποσό των €205,000, εκφράζοντας την άποψη ότι η τιμή του €1 εκ. με τα οποία πωλήθηκαν το 2010  «νομίζω ήταν ψηλή».

Κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας κατηγορίας, ο κ. Κιζουρίδης υποστήριξε ότι το 2009 ο Χριστοδούλου του πρότεινε να του δώσει €1.400 000 στα πλαίσια της συνολικής διευθέτησης  των περιουσιακών διαφορών του που είχε με την Αθηνά Χριστοδούλου, στα πλαίσια του χωρισμού τους, με αντάλλαγμα την μεταβίβαση δύο οικοπέδων που είχε αγοράσει από την Ιερά Μονή Κύκκου αρχικά στην Αθηνά και μετά στην κόρη τους. Ο ίδιος αποδέχθηκε, όπως είπε, την πρόταση.

 «Ο Χριστοδούλου μου ανάφερε ότι θα μου κατέβαλε αρχικά το ποσό του ενός εκατομμυρίου και στην πορεία τα υπόλοιπα. Τότε μου ανάφερε ότι τα χρήματα θα τα μετέφερε από λογαριασμό του στην Ελλάδα και μου ζήτησε τον λογαριασμό μου για να κάνει το έμβασμα. Στην συνέχεια μου ζήτησε να υπογράψω δήλωση που ετοίμασε για μένα ο ίδιος, ότι δήθεν επρόκειτο για αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ εμένα και της εταιρείας του, για το στείλουμε στην Τράπεζα στην Ελλάδα, ώστε να δικαιολογήσει το αίτημα του για μεταφορά», είναι ο ισχυρισμός του κ. Κιζουρίδη.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «μετά και από τα όσα μου ανέφερε ο Βγενόπουλος, εκ των υστέρων αντιλήφθηκα ότι ο Χριστοδούλου με χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει το €1 εκ που έλαβε από τον Ανδρέα Βγενόπουλο μέσω της Focus του Ζολώτα και γι΄αυτό επιζητούσε τη δικαιολόγηση των χρημάτων μέσω ψευδούς δήλωσης, παρακάμπτοντας τη μεταφορά των χρημάτων μέσω της Αθηνάς».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, κατά την αντεξέταση,  αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του μάρτυρα, υποβάλλοντας του τη θέση ότι είπε ψέματα στην κατάθεση του με σκοπό να απαλλαγεί ο ίδιος από τις εις βάρος του κατηγορίες και να γίνει μάρτυρας κατηγορίας, κάνοντας λόγο για συναλλαγή μεταξύ του ιδίου και της Κατηγορούσας Αρχής. Ο μάρτυρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση αυτή.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε συγκεκριμένη μαρτυρία, η οποία καταγραφόταν στη γραπτή κατάθεση του κ. Κιζουρίδη, χαρακτηρίζοντας την ως άσχετη με την υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε ότι στην εν λόγω μαρτυρία περιέχονται ισχυρισμοί για επιλήψιμες ενέργειες τρίτων προσώπων που δεν είναι μάρτυρες ή εμπλεκόμενα στην παρούσα υπόθεση πρόσωπα, οι οποίοι, εάν ευσταθούν, δυνατό να συνιστούν ποινικά αδικήματα και η ενδεδειγμένη οδός είναι να ξεκινήσει αστυνομική διερεύνηση, ούτως ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στα εν λόγω πρόσωπα να δώσουν τις δικές τους θέσεις και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους», αναφέρει η απόφαση. Οι εν λόγω ισχυρισμοί αφορούν σε δημοσιογράφους και σε πολιτικό πρόσωπο.

Κατά την επόμενη δικάσιμο θα κληθούν να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες κατηγορίας ο τότε Διευθυντής Προσωπικού της Λαϊκής Τράπεζας Πόλυς Βότσης και οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Παρούτης και η Νάνσια Παλάλα Χαρίδη.

Μετά την αθώωση του κ. Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top